Την ώρα που η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αναφέρουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λούκα Κατσέλη, και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντίστοιχα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή στο ΤΕΜΠΜΕ.
Την ώρα που η αγορά στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αναφέρουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι για θέματα Οικονομίας, και Ανάπτυξης, Λούκα Κατσέλη, και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντίστοιχα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή στο ΤΕΜΠΜΕ.
Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες, επισημαίνουν τα στελέχη του Κινήματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε από τις αρχές τους έτους να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «αυτό που γνωρίζει κάθε πολίτης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καραμανλής, είναι ότι:
- Η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο α’ επτάμηνο του 2009 εκτοξεύθηκε στα περίπου 2 δισ. ευρώ.
- Η μεταχρονολόγηση των επιταγών για το 30% των επιχειρήσεων κυμαίνεται από έξι μήνες και άνω.
- Η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα και από το 6% για όλο το έτος.
- Το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ.€ που δόθηκε στις τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο παραμένει παγωμένο, ενώ η περιορισμένοι πόροι του πακέτου των 28 δις χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχαμε προβλέψει, για την αναχρηματοδότηση των αναγκών των ίδιων των τραπεζών και όχι στην πραγματική οικονομία.
- Τα 9 δισ.€ που διοχετεύθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων.
- Οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, και έχουν σαφή προεκλογικό προσανατολισμό.
Η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για το "πάγωμα" της αγοράς».
«Η κρίση στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακές φιέστες. Απαιτεί σοβαρό και έγκαιρο σχεδιασμό», καταλήγουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν:
«Η Κυβέρνηση όφειλε από τις αρχές τους έτους να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχαμε κάνει για:
- Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ’ ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις.
- Αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις και τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.
- Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών.
- Υιοθέτηση μέτρων προστασίας των υπερχρεωμένων καταναλωτών.»