Η παγκόσμια οικονομία «αρχίζει να ανακάμπτει» από την ύφεση, μετά τα επιθετικά μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Fed.
Η παγκόσμια οικονομία «αρχίζει να ανακάμπτει» από την ύφεση, μετά τα επιθετικά μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, δήλωσε σήμερα ο Μπερνάνκι στη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συμπόσιο της Kansas City Fed στο Τζάκσον Χολ.
«Μετά την απότομη συρρίκνωση του τελευταίου έτους, η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ανακάμπτει, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό, και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές βραχυπρόθεσμης επιστροφής σε αναπτυξιακή τροχιά», επισήμανε ο διοικητής της Fed.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα των Bloomberg News εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν από τη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1930, με την οικονομία το τρίτο τρίμηνο να σημειώνει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2010, μετά τη συρρίκνωση του 1,4% το τρέχον έτος.
Οι ενδείξεις για επιστροφή και άλλων χωρών σε αναπτυξιακή πορεία πληθαίνουν, με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να εκτιμάται ότι θα σημειώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο. Ο ΟΟΣΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία των 30 μελών του σταθεροποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση της τάξεως του 2,1% που είχαν καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο.
Απόσπασμα Ομιλίας Μπερνάνκι στο Τζάκσον Χολ
«Το τελευταίο διάστημα, ο πλανήτης βίωσε τη σφοδρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Η κρίση οδήγησε, με τη σειρά της, σε βαθιά διεθνή ύφεση, από την οποία τώρα μόλις αρχίζουμε να βγαίνουμε.
Παρά τη σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων, ωστόσο, η έκβαση θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι πολύ χειρότερη. Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1930, τότε που εφαρμόζονταν παθητικές κυρίως πολιτικές και οι πολιτικές διαφορές καθιστούσαν δυσκολότερη τη διεθνή συνεργασία σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, το τελευταίο χρόνο οι νομισματικές, δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο ήταν επιθετικές και συμπληρωματικές.
Χωρίς τις άμεσες και δυναμικές αυτές ενέργειες, ο πανικός του περασμένου Οκτωβρίου θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί και κλιμακωθεί, πολλά από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα θα είχαν ίσως χρεοκοπήσει και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα διέτρεχε πιθανότατα σοβαρό κίνδυνο.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον οικονομικό αντίκτυπο στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι γνώσεις μας σχετικά με τις επιπτώσεις των χρηματοοικονομικών κρίσεων μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συνεπαγόμενη παγκόσμια ύφεση θα ήταν εξαιρετικά σφοδρή και παρατεταμένη.
Μολονότι, λοιπόν, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, μας περιμένουν σημαντικές προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε για να εδραιώσουμε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να καταρτίσουμε ένα καινούργιο χρηματοοικονομικό πλαίσιο που θα αντανακλά τα μαθήματα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση και θα θέτει τις βάσεις για αποτροπή της εμφάνισης των φαινομένων που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη διετία. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα είμαστε σύντομα σε θέση να μιλάμε για βιώσιμη πρόοδο προς την κατεύθυνση των στόχων αυτών».