Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εξέφρασε σήμερα στη Βουλή η αντιπολίτευση σχετικά με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, η οποία από 1/1/2010 θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη.
Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις εξέφρασε σήμερα στη Βουλή η αντιπολίτευση σχετικά με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, η οποία από 1/1/2010 θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Μπούρας τόνισε ότι η οδηγία 123/2006, που, στην πρώτη της μορφή, ήταν γνωστή ως οδηγία Μπολκενστάιν, θα είναι από τον ερχόμενο χρόνο δεσμευτική για όλα τις χώρες - μέλη και θα αποσκοπεί στην ελευθερία εγκατάστασης φυσικών και νομικών προσώπων (στον τριτογενή τομέα) και στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών, χωρίς εγκατάσταση.
Στην πρώτη εκδοχή της εγκατάστασης στόχος του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για την πρόσβαση σε δραστηριότητες υπηρεσιών και η απαγόρευση κάθε ρύθμισης που θα δυσχεραίνει την εγκατάσταση. Παράλληλα, στο πλαίσιο των οργανωμένων ΚΕΠ της χώρας θα λειτουργήσουν και κέντρα υποδοχής επιχειρήσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι κατΆ αρχήν περιλαμβάνονται στο πνεύμα της οδηγίας όλες οι υπηρεσίες, πλην αυτών που ρητώς θα απαγορεύονται και θα είναι ενδεικτικώς: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες και δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπηρεσίες που προσφέρονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οπτικοακουστικές υπηρεσίες (και κινηματογράφος), δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.
Σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ¶ννας Φιλίνη, ο υφυπουργός απάντησε ότι τα κολλέγια και τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και η παιδεία γενικώς ανήκουν στις εξαιρέσεις.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Δημ. Κουσελάς, Ροδούλα Ζήση, Ανδ. Μακρυπίδης, Ε. Παπαχρήστος και Ηλ. Μπεριάτος εξέφρασαν σφοδρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει η οδηγία με το νομοθέτημα της κυβέρνησης.
«Δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής, αλλά αντίθετοι σε μία αγορά που θα λειτουργεί χωρίς κανόνες», τόνισε ο κ. Κουσελάς, υπογραμμίζοντας ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν προχώρησε στον απαιτούμενο διάλογο, καθώς και στις απαιτούμενες μελέτες επιπτώσεων.
Για ασάφειες της οδηγίας σε ζητήματα όπως το πεδίο εφαρμογής και το δίκαιο που θα εφαρμοστεί έκανε λόγο η αντιπολίτευση.
Από την πλευρά του ο κ. Μπούρας απάντησε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την υπεροχή του εθνικού ελληνικού εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οδηγία εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος ¶ννα Φιλίνη.
Κατά της οδηγίας τάχθηκε και ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας ως υποκριτικούς τους φόβους που εκφράζονται: «Είναι η τελευταία πράξη της συνθήκης Μάαστριχτ. Μετά τα κεφάλαια, τα εμπορεύματα και τους εργαζομένους απομένει η απελευθέρωση και των υπηρεσιών», δήλωσε.
Την ανάγκη θωράκισης με την απαιτούμενη επιχειρηματολογία των υπηρεσιών που θα εξαιρεθούν, επεσήμανε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Α. Ροντούλης.
Τέλος, ο κ. Μπούρας γνωστοποίησε ότι δεκαμελής ομάδα εξειδικευμένων νομικών επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ενώ για όλες τις απαιτούμενες διασφαλίσεις θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα και κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ