Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 14:24

ΣΕΛΠΕ: Η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μοναδική λύση για βγει η χώρα από την κρίση

Η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, με στόχο την επίλυση των μεγάλων υπερκομματικών, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων, είναι η μοναδική λύση για βγει η χώρα από την κρίση, εκτιμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος σε ανοικτή επιστολή του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην εκτίμηση πως η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, με στόχο την επίλυση των μεγάλων υπερκομματικών, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, είναι η μοναδική λύση για βγει η χώρα από την κρίση προέβη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανοικτή επιστολή του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΕΛΠΕ τονίζει επίσης ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς πολιτικών αυτοδυναμιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων και τούτο γιατί τα προβλήματα τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητα και δεν μπορούν να περιμένουν».

Σημειώνει ακόμη ότι ήδη η κυβέρνηση οδηγείται αναγκαστικά σε παράταση εξισορρόπησης του δημοσιονομικού ελλείμματος για μετά το 2010 και προσθέτει ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την άσκηση της απαραίτητης επεκτατικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο, εκτιμά ότι ο τζίρος για τα έτη 2009 και 2010 πρόκειται να μειωθεί κατά 10%-20%, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατά μέσο όρο πτώση στα έσοδα του ΦΠΑ και αύξηση της ανεργίας.

Αναφέρει επίσης ότι γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος υπενθυμίζοντας ότι είχε επισημάνει από τον Οκτώβριο του 2008 ότι η περίοδος 2009-2010 θα είναι δύσκολη για την ελληνική οικονομία και γιΆ αυτό είχε προτείνει την ανάγκη εφαρμογής ενός μίγματος επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου πενταετούς αναπτυξιακού και σταθεροποιητικού προγράμματος στην οικονομία με κύρια χαρακτηριστικά την αναπτυξιακή του διάσταση για τα δυο πρώτα χρόνια και τη σταδιακή επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζει, θα δεχόταν ένα τέτοιο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν καλά σχεδιασμένο, καλά διατυπωμένο και αξιόπιστο και θα είχε την ευρύτατη πολιτική συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων ως προς την εφαρμογή του.

«Οι οργανωμένες επιχειρήσεις λιανικής έχουν την εμπειρία του τι σημαίνει κρίση. Δεν μπορούν όμως να παλέψουν με μια κυβερνητική οικονομική πολιτική, η οποία αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης ενισχύει την ύφεση και όχι την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας διαρκώς την κρατική δαπάνη - σπάταλη, κυνηγώντας χωρίς αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή, επιβάλλοντας συγχρόνως νέους και μάλιστα αναδρομικούς φόρους στους ιδίους οι όποιοι πάντα πληρώνουν», επισημαίνει.

«Στο πλαίσιο αυτής της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ενόψει της ΔΕΘ, η ετήσια τηλεοπτική παρέλαση-διάλογος και υποβολή χιλιοειπωμένων προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες, μη υλοποιούμενες, αναγγελίες της Κυβέρνησης περί μεταρρυθμίσεων δεν λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας», προσθέτει.

Εκτιμά δε πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία και η ανάκαμψη των αγορών με μέτρα που θα στοχεύουν στα εξής:

- να τερματιστεί η συνεχιζόμενη ανοχή λειτουργίας των κλειστών επαγγελμάτων, των κρατικών μονοπωλίων, των καρτέλ και των περιστασιακών μονομερών επιδοτήσεων χωρίς οικολογικό περιεχόμενο, η οποία τείνει να λάβει ενδημικές διαστάσεις, διότι ότι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση διαστρεβλώνει και καταστρέφει την παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εμπορικούς κλάδους.

- να σταματήσει η επιβολή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων πάνω σε αυτούς που είναι συνεπείς και πάντα πληρώνουν.

- να ενισχυθούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων για την τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Τονίζει, τέλος, πως το μοναδικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, ικανό να επιτύχει ανάπτυξη σε συνδυασμό με δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας, κύριος στόχος του οποίου θα είναι η αύξηση της συνολικής ενεργούς ζήτησης μέσω της:

- γρήγορης και δραστικής μείωσης της δημόσιας δαπάνης - σπατάλης ανερχόμενης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2004 , σε 20% επί των δημοσίων δαπανών, ποσό που με βάση τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί σε 15 δις ευρώ ετησίως.

- δραστικής μείωσης των φόρων, παράλληλα και αναλογικά με την μείωση των δαπανών, σε συνδυασμό με την σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω εφαρμογής ορθολογικών αντικειμενικών κριτηρίων

- αύξησης των δημόσιων επενδύσεων σε έργα υποδομής με στόχο την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ