Ψηφίσθηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Ψηφίσθηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Με το εν λόγω νομοσχέδιο τίθενται οι βάσεις αξιοποίησης στο δημόσιο τομέα των 55.000 συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Για «ένα πολύτιμο εργατικό δυναμικό που παραμένει αναξιοποίητο, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να εξελιχθεί και να ανέλθει στην ιεραρχία» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει με μετατροπή των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου, κάτι που θα οδηγούσε σε πλήρη εξομοίωση τους με τους μονίμους.
Ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών αυξήθηκε με τους 33.500 συμβασιούχους, οι οποίοι έγιναν αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα 164/2004, ενώ για το σύνολο των ρυθμίσεων σημείωσε ότι πρόκειται για αναγκαίες ρυθμίσεις με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παν. Ρήγας έκανε λόγο για «νομοσχέδιο εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και διευθέτησης εκκρεμών ζητημάτων που έρχονται να καλύψουν τις αρχικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν». Ανέφερε δε ότι με τη ρύθμιση αυτή γίνεται απλώς ένα δειλό μισό βήμα, που απλώς θα ανοίξει μία νέα βιομηχανία προσφυγών.
Τη μετατροπή των συμβάσεων και των υπολοίπων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου υποστήριξαν τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, όσο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Τσούκαλης.
Κατά των διατάξεων τάχθηκε και ο αγορητής του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «τριπλή υποκρισία», σημειώνοντας ότι αφενός «κρατούσε ομήρους» χιλιάδες συμβασιούχους που αποκατέστησε το π.δ. 164/2004, αφετέρου αποχώρησε από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2006, όπου θα διευθετείτο το ζήτημα αυτό, ενώ από την άλλη πλευρά γνωρίζει ότι είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόπειρα μονιμοποίησης συμβασιούχων κατά το Σύνταγμα του 2001.
Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί με ελαφρότητα να ζητείται να γνωμοδοτήσει επΆ αυτού το Συμβούλιο Επικρατείας: «Τέτοια υποκρισία και ανευθυνότητα υπερβαίνει την καλώς νοούμενη κριτική, αφού διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε ότι «η ΝΔ πολιτεύεται με πολιτική Μαυρογιαλούρου, αφού το ν/σ απλώς εξυπηρετεί ρουσφέτια της παραπαίουσας και κατακαμένης κυβέρνησης».
Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εξυπηρετήσεις δεν είναι μόνον για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, αλλά και για τις δημοτικές που έπονται, αφού στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί η τροπολογία για διορισμό 20.000 ανέργων σε ΟΤΑ ΑΆ βαθμού.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζητά η ΑΔΕΔΥ
Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου.
«Η κυβέρνηση παρά την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ έφερε για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και από συμβασιούχους αορίστου χρόνου, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό την επίθεσή της σε βάρος της μονιμότητας, των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Τονίζει δε πως οι εν λόγω διατάξεις «προωθούνται στο όνομα της αξιοποίησης των εκτάκτων αορίστου χρόνου, αλλά ο πραγματικός τους στόχος είναι ο περιορισμός της μονιμότητας, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε κατά την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση της σχετικής διάταξης του συντάγματος».
Κατηγορεί δε την κυβέρνηση πως «αντί να μονιμοποιήσει τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ώστε να αξιοποιηθεί η παραπάνω κατηγορία υπαλλήλων για τη στελέχωση των Υπηρεσιών και να διασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματά τους, διατηρεί, διαιωνίζει και παγιώνει το θεσμό των εκτάκτων ακόμη και για τη στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών καταφέρνοντας νέο πλήγμα στη μονιμότητα και την ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ