Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 12:20

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Ανοδο μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Για κίνδυνο πληθωρισμού προειδοποιεί ο Χοακίν Αλμούνια.

Ανοδο μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 80,6 μονάδες έναντι 76 μονάδων τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο του παραπάνω δείκτη στις 78 μονάδες.

Ο επιμέρους βιομηχανικός δείκτης ανήλθε στο -26 από -30, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο -11 από -18.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο -22.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του Conference Board για τη Ζώνη του Ευρώ να ενισχύεται κατά 1,6%, στις 97,4 μονάδες τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά (αν και με οριακούς ρυθμούς) στο τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μικρή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τρίτο τρίμηνο. «Παρ' όλα αυτά... είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η Ευρωζώνη θα βιώσει σύντομα σταθερή ανάκαμψη», εκτιμά ο Ζαν-Κλοντ Μανίνι, οικονομολόγος του Conference Board.

Για κίνδυνο πληθωρισμού προειδοποιεί ο Χ. Αλμούνια

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο της ανόδου των τιμών, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν διαφαίνονταν σημαντικός κίνδυνος πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμη βάση.

«Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ξανά, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του πληθωρισμού, τον οποίο δεν μπορούμε να παραβλέπουμε», επισήμανε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό La SER ο κ. Αλμούνια από τη Μαδρίτη.