Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας και της ΓΣΕΒΕΕ εν όψει της ΔΕΘ. Μέτρα για την προστασία του εμπορίου ζήτησε η ΕΣΕΕ, στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, η ΓΣΕΒΕΕ.
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας και της ΓΣΕΒΕΕ εν όψει της ΔΕΘ. Μέτρα για την προστασία του εμπορίου ζήτησε η ΕΣΕΕ, στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλ. των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η ΓΣΕΒΕΕ.
Κατά την έξοδό του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης, επεσήμανε ότι ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό η επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων για την αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες.
Σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις παιδεύονται από την έλλειψη μετρητών». Το προεδρείο της ΕΣΕΕ ζήτησε ακόμη από τον πρωθυπουργό μέτρα για την προστασία του στεγασμένου εμπορίου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή από τους υπαίθριους λιανοπωλητές και από τα πολυκαταστήματα.
¶λλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αποποινικοποίηση των μικρών οικονομικών συναλλαγών για να μην περνούν οι μικρές επιχειρήσεις με ευκολία στο πρόγραμμα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.
Ο κ. Αρμενάκης πρόσθεσε ότι τα μέτρα και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο από τους ιδιώτες αλλά και από το δημόσιο και έφερε σαν παράδειγμα τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει βέβαια να προστατευθεί το συνταγματικό δικαίωμα αλλά να μην γίνεται κατάχρηση, όπως συνέβη πέρυσι το χειμώνα, που οι εκτεταμένες διαδηλώσεις επηρέασαν το εμπόριο σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιες υποσχέσεις απέσπασαν από τον πρωθυπουργό, ο κ. Αρμενάκης ανέφερε ότι συζήτησαν τα μέτρα για τη διαδοχική ασφάλιση, για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι κοινωνικά δίκαια και ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και πρόσθεσε ότι απέσπασαν την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.
«Δυστυχώς το δόγμα ότι όλα θα τα ρυθμίσει η αγορά εξακολουθεί να υφέρπει και να καθοδηγεί την αγορά» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι το «επόμενο εξάμηνο θα περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες της ύφεσης» και επεσήμανε πως τα ζητούμενα είναι η ρευστότητα, η ενεργός ζήτηση και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλ. των μικρών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη λήψης μέτρων που θα αφορούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, τη μεταχρονολόγηση δανειακών υποχρεώσεων, κίνητρα για επενδύσεις με αυτοχρηματοδότηση στις ΜΜΕ (μέρος από τα κέρδη), άτοκα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις μικρές επιχειρήσεις για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ενίσχυση επιδομάτων ανεργίας και στήριξη ευπαθών ομάδων.
Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε πως «δεν πρέπει υποθηκεύσουμε πάλι το μέλλον μας με χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών» και εξέφρασε την αντίθεσή του «στη χρηματοδότηση που περνά μόνο μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό και την τοκοφορία -και στο βάθος Τειρεσίας».
Επεσήμανε δε πως χρειάζεται ένα «κράτος που θα ελέγχει – εποπτεύει. Θα εμπνέει σιγουριά. Θα κερδίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη».
ΣΥΝ: Η ήττα του δικομματισμού προϋπόθεση για μια νέα πορεία
«Το μέγα ζητούμενο για την έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι η διαμόρφωση μιας νέας οικονομικής πολιτικής, πέρα από το νεοφιλελευθερισμό, που ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τη Ν.Δ., αλλά δεν φαίνεται να διατυπώνεται και από το ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε ο ΣΥΝ.
Κάλεσε δε τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους «να βάλουν φρένο στην περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην προσπάθεια επιβολής μιας ακόμα πιο σκληρής λιτότητας» και πρόσθεσε πως η «ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και συνολικά του δικομματισμού, με την παράλληλη ενίσχυση της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».