Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009 06:50

Ιαπωνία: Χαμηλή η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Με χαμηλότερους ρυθμούς αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών τον Ιούλιο και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν, καθιστώντας μεγαλύτερη τη φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Με χαμηλότερους ρυθμούς αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών τον Ιούλιο και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν, καθιστώντας μεγαλύτερη τη φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η παραγωγή αυξήθηκε 1,9% από τον Ιούνιο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 2,3%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκιο. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – πτώση για ενδέκατη συνεχόμενη φορά – διευρύνοντας τις μακροβιότερες απώλειες από το 2003.

Οι βιομηχανίες παράγουν 22,9% λιγότερο από πέρυσι και οι οικονομολόγοι λένε ότι οι μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής είναι πολύ χαμηλές για να ωθήσουν τις εταιρείες να επενδύσουν σε εξοπλισμό και να κάνουν προσλήψεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, που κέρδισε χθες για πρώτη φορά τις εθνικές εκλογές, κληρονομεί ανεργία ρεκόρ και αντιπληθωρισμό, καθώς η οικονομία εξέρχεται από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 92,75 ανά δολάριο στις 11:04 π.μ. στο Τόκιο από 93,43 που ήταν πριν από τις εκθέσεις εν μέσω αισιοδοξίας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας θα τονώσει την οικονομία. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,4% μετά την αναρρίχησή του έως 2,2%.

¶λλη έκθεση έδειξε μείωση των μισθών κατά 4,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι εταιρείες δεν έδωσαν μπόνους για το καλοκαίρι.

Η Toyota Motor Corp., η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή της κατά περίπου 220.000 αυτοκίνητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε την εσωτερική παραγωγή κατά 29,5% τον Ιούλιο.

Η οικονομία χάνει τη δυναμική της μετά την ανάδυσή της από την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο. Τα στοιχεία την εβδομάδα που πέρασε έδειξαν ότι ο δείκτης ανεργίας άγγιξε τα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα του 5,7% τον Ιούλιο και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε μήνες.

Οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή τους με ρυθμό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση οι βιομηχανίες σχεδιάζουν την αύξηση της παραγωγής τους κατά 2,4% αυτόν τον μήνα και κατά 3,2% τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 36,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έκθεση την εβδομάδα που πέρασε. Οι μειώσει σταθεροποιήθηκαν μετά την μείωση της ζήτησης στα επίπεδα ρεκόρ του 49% τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg