Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 00:01

«Βουτιά» στη Σαγκάη

Βαθύ κόκκινο έδειξαν χθες τα ταμπλό στις αγορές μετοχών από την Ασία έως τη Νέα Υόρκη. Η αρχή έγινε με τη «βουτιά» των μετοχών στο χρηματιστήριο Σαγκάης.

Βαθύ κόκκινο έδειξαν χθες τα ταμπλό στις αγορές μετοχών από την Ασία έως τη Νέα Υόρκη. Η αρχή έγινε με τη «βουτιά» των μετοχών στο χρηματιστήριο Σαγκάης. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 6,7%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και δύο χρόνια.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των κλάδων ενέργειας και πρώτων υλών, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και των βασικών μετάλλων.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης περίπου 1%, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Exxon Mobil και Chevron, αλλά και τη βιομηχανία αλουμίνιου Alcoa να καταγράφουν απώλειες περίπου 2%. Στον χρηματοοικονομικό κλάδο η Citigroup υποχωρούσε περίπου 4% και η AIG περισσότερο από 9%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 είχε απώλειες 0,7% στις 972,02 μονάδες. Για το σύνολο του Αυγούστου πάντως είχε κέρδη 4,7%. Αρνητικό ήταν το κλίμα στις περισσότερες κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου, με τους δείκτες Xetra Dax στη Φραγκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφουν απώλειες περίπου 1%.

Στις αγορές συναλλάγματος οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου.