Την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον όμιλο της ΔΕΠΑ αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.
Την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) από τον όμιλο της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε.) αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ).
Συγκεκριμένα, η ΔΕΑ αποδέχτηκε την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και αποφάσισε να ζητήσει την ανάληψη των μετοχών της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. απΆ ευθείας από τους μετόχους της ΔΕΠΑ Α.Ε. κατά την υφιστάμενη σήμερα αναλογία.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, πως απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου με τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.
Επιπλέον, η Διυπουργική αποφάσισε να εξετάσει περαιτέρω τις μεθόδους που παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εν λόγω εταιρείες.
Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους τους.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ, «με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία:
- Πρώτον, η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον όμιλο της ΔΕΠΑ διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, καθώς καθιστά σαφέστερο το πλαίσιο λειτουργίας και των δύο εταιριών.
- Δεύτερον, η επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου μέσω της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ανεβάζει τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αποτρέπει την είσοδο «ευκαιριακών» επενδυτών.
- Τρίτον, εξασφαλίζονται πρόσθετοι πόροι για το Δημόσιο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μείωση των επιπτώσεων στη χώρα μας της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
- Τέταρτον, μέσω του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο επί του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, όπως και επί των εγκαταστάσεων στη νήσο Ρεβυθούσα. Η υποδομή αυτή αποτελεί στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής και εξωτερικής πολιτικής, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Αφενός εξυπηρετούνται οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, αφετέρου επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».
ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
«Η σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την ανάληψη των μετοχών της ΔΕΣΦΑ ΑΕ από τους μετόχους της ΔΕΠΑ ΑΕ, εν μέσω μάλιστα σεναρίων για πρόωρες εκλογές και της πλήρους παραλυσίας που αυτά έχουν επιφέρει στο κυβερνητικό έργο, αφήνει πολλά ερωτηματικά», επεσήμαναν η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Ποιοι κρύβονται πίσω από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία στρώνει ουσιαστικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου των εταιρειών της ΔΕΠΑ;» διερωτώνται και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
«- Με ποιο σκεπτικό, για ακόμα μια φορά, προετοιμάζεται η εκχώρηση σημαντικών μεριδίων επιχειρήσεων, με στρατηγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε ιδιώτες;
- Για ποιο λόγο δεν γίνεται καμία αναφορά στην προαίρεση (option) της ΔΕΗ για τη συμμετοχή κατά 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, βάσει και της δεδηλωμένης πρόθεσής της να την ενεργοποιήσει;
- Πώς εξασφαλίζεται η επάρκεια του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μέσω της πώλησης της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου σε ιδιώτες;
- Ποιος φορέας θα αναλάβει τον ρόλο της εθνικής εκπροσώπησης της χώρας μας σε διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες, που αφορούν άμεσα τη χώρα και έχουν κρίσιμες γεωπολιτικές προεκτάσεις;»
Τονίζουν δε πως «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον Όμιλο των εταιρειών της ΔΕΠΑ - όπως εξάλλου και τους αντίστοιχους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ - ως οχήματα που, υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που σχεδιάζει και σύντομα θα αναλάβει να υλοποιήσει ως κυβέρνηση».
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «το καλύτερο που θα μπορούσε να πράξει η αναχωρούσα κυβέρνηση, αυτή την ύστατη στιγμή, είναι η αποφυγή δέσμευσης των μελλοντικών κυβερνήσεων, με προειλημμένες αποφάσεις και νομοθετικούς πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αεριού».
ΣΥΝ: Εκποίηση «εξπρές» της ΔΕΠΑ
«Η απόσχιση της ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ αποβλέπει στο να διευκολύνει την εκποίηση - και μάλιστα με τους πλέον χαριστικούς όρους και με διαδικασίες ''εξπρές''- της ΔΕΠΑ στα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα», σχολίασε το Τμήμα Ενεργειακής πολιτικής του ΣΥΝ.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ως εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα που θα κοστίσει πανάκριβα στην οικονομία και τον ελληνικό λαό και τονίζει ότι «η σταδιακή εκποίηση του ενεργειακού τομέα μετατρέπει τη χώρα μας σε εξαρτημένη ''μπανανία'', χωρίς δυνατότητα να σχεδιάσει αυτόνομα το μέλλον της».