Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 17:26

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης

«Εμπαιγμό» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη των παραγωγών.

«Εμπαιγμό» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη των παραγωγών. Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, καμία ενίσχυση ή διευκόλυνση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους δεν χορηγείται στους Έλληνες κτηνοτρόφους αλλά απλά αναδιανέμονται τα χρήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων προερχόμενα από τις άμεσα ενισχύσεις.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν «πραγματικές» ενισχύσεις επισημαίνοντας ότι η υπερχρέωση προς τις Τράπεζες είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και των μειωμένων τιμών πώλησης, ταυτόχρονα η ανάγκη για αγορά ζωοτροφών είναι άμεση και επιτακτική. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

1. Τα δάνεια, ληγμένα και άληκτα των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων προς όλες τις τράπεζες να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Η ρύθμιση να αφορά χρέη έως 500 χιλ. € και με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις που θα υπαχθούν σε αυτήν θα λειτουργούν τα 2 τελευταία χρόνια.

2. Το κράτος να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τα 300 εκ.€ που δόθηκαν ως δάνεια στους κτηνοτρόφους το 2007 και η αποπληρωμή τους αρχίζει στο τέλος του 2009.

3. Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων ύψους 250 εκ. € η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αποζημίωσης που δόθηκε στη φυτική παραγωγή, γιατί μαζί με τη φυτική ζημιώθηκε και η ζωική παραγωγή.