Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 17:56

Εκδοση ομολόγων για κάλυψη οφειλών προς το ΙΚΑ

Νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων, τα οποία θα καλύψουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων, τα οποία θα καλύψουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Μέσω της έκδοσης των ομολόγων θα καλυφθούν ειδικότερα οι εξής υποχρεώσεις:

• Απόδοση υπολοίπου κρατικής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση (άρθρα 22 και 35 Ν. 2084/92) ετών 2001 και 2002, ύψους 1.140,4 εκατ. ευρώ.

• Ανάληψη υποχρεώσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ (Ν. 3227/04 άρθρο 27) ύψους 1.466 εκατ. ευρώ.

• Απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για συμμετοχή του Δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας ετών 2003-2006, ύψους 2.046 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 4.652,4 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν με την έκδοση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, σε πέντε ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί το 2011.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Με την πρωτοβουλία αυτή καλύπτουμε το 80% των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ και ικανοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα που έχει τεθεί από το 2001, τόσο από την πλευρά του ίδιου του Ιδρύματος όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που θα ενισχύσει την περιουσιακή βάση του ΙΚΑ, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερα το συμφέρον των χιλιάδων ασφαλισμένων του».

«Η ευόδωση επίμονων προσπαθειών σχεδόν δύο χρόνων για την αναγνώριση και την πληρωμή παλαιών χρεών του κράτους προς το ΙΚΑ, ύψους άνω των 4,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις καινοτομίες που εισάγονται με το υπό κατάθεση Ν/Σ για το ΙΚΑ στη Βουλή, οδηγεί στην εκπλήρωση του στόχου μας, που είναι ο εκσυγχρονισμός του Ιδρύματος και η ποιοτική αναβάθμιση των κάθε μορφής υπηρεσιών που προσφέρει στους ασφαλισμένους του», σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη -Πετραλιά.

ΠΑΣΟΚ: Υποτιθέμενη «διάσωση» του ΙΚΑ

«Μετά από πενταετή οικονομικό στραγγαλισμό και απαξίωση, που έφερε το ΙΚΑ σε κατάσταση κατάρρευσης, η κυβέρνηση τολμά να παρουσιάζει με πομπώδη τρόπο την υποτιθέμενη ''διάσωση'' του Ιδρύματος, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή των νόμων που είχαν ψηφιστεί μέχρι το 2004, τους αγνοούσε επιδεικτικά», τόνισαν η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι κ.κ. Κατσέλη και Χριστοφιλοπούλου επισημαίνουν ότι «η υποτιθέμενη διάσωση που γίνεται μόλις σήμερα, παρά τις τεράστιες ανάγκες του ΙΚΑ που είχαν διαφανεί μετά τις ενοποιήσεις των Ταμείων, μετατίθεται στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Υπογραμμίζουν δε ότι «με τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το ΙΚΑ σήμερα είναι πάνω από 8 δισ. ευρώ, πενταπλάσιες σχεδόν σε σχέση με το 2003, όταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ανερχόντουσαν σε 1,5 δισ. ευρώ. Μέρος αυτού του χρέους επιχειρεί να καλύψει με τα συγκεκριμένα ομόλογα η κυβέρνηση και, μάλιστα, μεταθέτοντας το βάρος στις επόμενες χρονιές και γενιές, χωρίς να αναλαμβάνει στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις για τη θητεία της και χωρίς να λύνει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, που με τις επιλογές της έχει δημιουργήσει στο ΙΚΑ».

Καλούν δε τον κ. Παπαθανασίου και την κ. Πετραλιά να «απολογηθούν στον Ελληνικό λαό για την πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση που προκαλούν, από την έκδοση των νέων ομολόγων» και να «εξηγήσουν επίσης τη βουτιά των εσόδων του ΙΚΑ, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ελεγκτικών μηχανισμών και των αλλεπάλληλων, σκανδαλωδών χαριστικών ρυθμίσεων των οφειλών στις μεγάλες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Ας μας πει, τέλος, ο κ. Παπαθανασίου πού σκοπεύει να βρει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ, δεδομένου ότι πριν την έλευση του Σεπτεμβρίου, το Ταμείο έχει ήδη αναλώσει όλη την κρατική επιχορήγηση που του αναλογεί για το 2009», προσθέτουν και καταλήγουν: «Σύμφωνα με την πάγια τακτική της κυβέρνησης, τα ως άνω ερωτήματα δεν θα απαντηθούν ούτε αυτή τη φορά. Οι εργαζόμενοι, όπως και συνολικά ο Ελληνικός λαός, θα δώσουν σύντομα την απάντησής του στην ανεύθυνη και πολιτικά επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ».