Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 06:30

Αυστραλία: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος

Διευρύνθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου και καταναλωτικών αγαθών.

Διευρύνθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές πετρελαίου και καταναλωτικών αγαθών.

Το έλλειμμα διογκώθηκε στο 1,56 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) από 538 εκατ. δολ. Αυστραλίας τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα στο Σύδνεϋ από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 880 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Αυτήν την εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα 49 ετών του 3%, για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, καθώς η παγκόσμια ύφεση περιορίζει τις εξαγωγές, όπως των αγροτικών προϊόντων. Οι εισαγωγές σημείωσα τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα ενός έτους τον Αύγουστο, μετά την φετινή διανομή κυβέρνησης στα νοικοκυριά, ποσού 12 δισ. δολ. Αυστραλίας από την κυβέρνηση.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 88,42 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:32 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 83,40 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για το εμπορικό έλλειμμα. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 1%, στο 4,41%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1% φθάνοντας στα 20,04 δισ. δολ. τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν 4% και τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν σε ποσοστό 1%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 4% φθάνοντας τα 21,6 δισ. δολ. Αυστραλίας, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008. Οι εισαγωγές πετρελαίου αναρριχήθηκαν 21% και των καταναλωτικών αγαθών σε ποσοστό 2%.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, μετά την αύξηση των καταναλωτικών και των κυβερνητικών δαπανών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,4%, σύμφωνα με τη χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg