Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 17:31

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τρισέ για την πορεία της Ευρωζώνης

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να σταθεροποιείται μετά από σημαντική συρρίκνωση και βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής αλλά αργής ανάκαμψης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να σταθεροποιείται μετά από σημαντική συρρίκνωση και βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής αλλά αργής ανάκαμψης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη διάρκεια των δηλώσεων που διαδέχτηκαν τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο Τρισέ επεσήμανε τις συσσωρευόμενες ενδείξεις για σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων χωρών. «Αυτό συνάδει με την εκτίμηση ότι η εποχή της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας φτάνει στο τέλος της και έπεται περίοδος σταθεροποίησης και αργής ανάκαμψης», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε υψηλότερες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2009 και το 2010, ενώ προς τα πάνω αναθεώρησε και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις τριμήνου της τράπεζας, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ -0,5% και +0,9% το 2010, με μέση εκτίμηση +0,2%, έναντι των προβλέψεων Ιουνίου για ΑΕΠ μεταξύ -1,0% έως +0,4%.

Για το σύνολο του 2009, η ΕΚΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 4,4% και 3,8% –οριακά μικρότερη συρρίκνωση από τις προβλέψεις του Ιουνίου για 5,1% έως 4,1%. «Στις αναθεωρημένες αυτές εκτιμήσεις έχουν συνυπολογιστεί οι πρόσφατες, θετικότερες εξελίξεις και στοιχεία», διευκρίνισε ο Τρισέ στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Παρά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της τράπεζας για επίπεδα που δεν θα υπερβαίνουν στο 2% το 2010. Συγκεκριμένα, προβλέπει διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα 0,2-0,6% το τρέχον έτος, με μέση εκτίμηση 0,4%, συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις για 0,1-0,5%. Για το 2010, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ μιλούν για αύξηση πληθωρισμού μεταξύ 0,8-1,6%, έναντι του 0,6-1,4% στις προβλέψεις Ιουνίου.

Πηγή: Reuters