Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 11:12

Τζ. Στιγκλιτζ: Βιώσιμη ανάκαμψη ή νέα επιβράδυνση;

«Σημαντικές πιθανότητες» νέας συρρίκνωσης αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης από τη διεθνή ύφεση, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στιγκλιτζ.

«Σημαντικές πιθανότητες» νέας συρρίκνωσης αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης από τη διεθνή ύφεση, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στιγκλιτζ.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία των ΗΠΑ προς την ανάκαμψη είναι βιώσιμη», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Σύμφωνα με τον δρα Στιγκλιτζ, δύο είναι τα σενάρια για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τους προσεχείς μήνες. Το ένα προβλέπει ένα διάστημα «αδιαθεσίας», στη διάρκεια του οποίου θα καθυστερεί η ανάκαμψη της κατανάλωσης και η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα συντελεστεί με αργούς ρυθμούς. Το άλλο σενάριο προβλέπει αρχικά ανάκαμψη χάρης τα ομοσπονδιακά κίνητρα, την οποία όμως θα διαδεχθεί απότομη επιβράδυνση, με αποτέλεσμα μια ανάκαμψη σχήματος W.

Ο δρ. Στιγκλιτζ εξηγεί ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την τροχιά που θα ακολουθήσει η οικονομία, καθώς «ζούμε σε έναν πραγματικά διαφορετικό κόσμο». Επισήμανε, επίσης, ότι η κρίση που ξέσπασε πέρσι επιδεινώθηκε από τη χαλαρή εποπτεία, η οποία επέτρεψε σε κάποια χρηματοοικονομικά ιδρύματα να μεγαλώσουν σε τέτοιο βαθμό που το σύστημα δεν μπορούσε να χειριστεί την ενδεχόμενη κατάρρευσή τους.

Μπορεί το πακέτο κινήτρων των 787 δισ. δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης να επιταχύνει την ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία θα διατηρήσει αυτή τη δυναμική, υπογραμμίζει ο καθηγητής. Σχετικά με το εάν χρειάζεται νέα «ένεση ομοσπονδιακών κεφαλαίων», ο Στιγκλιτζ υποστηρίζει ότι το καλύτερο είναι «να περιμένουμε και θα δούμε».

«Η [ανάκαμψη] W είναι πολύ πιθανή, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτη. Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει κατά την πτώση».

Πηγή: Bloomberg