Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 10:50

Μείωση προσωπικού και περικοπές δαπανών αναμένουν οι εταιρείες

Μείωση προσωπικού και περικοπές δαπανών αναμένουν οι επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Μείωση προσωπικού και περικοπές δαπανών αναμένουν οι επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία διεξήχθη στο τέλος του 2008.

Ειδικότερα, πάνω από το 1/4 των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναμένουν φέτος μείωση του προσωπικού τους, ενώ πάνω από 1 στους 5 Ευρωπαίους προβλέπουν μείωση στα budgets που αφορούν την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και γενικότερα το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι προβλέψεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για την Ελβετία και τη Γαλλία, χειρότερες όμως για τη Σουηδία και τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, στη Ρωσία, όπου η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να έχει ζωτική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας, το 46% των συμμετεχόντων προβλέπει μείωση του προσωπικού στην επιχείρησή του. Παρόμοια αποτελέσματα εμφανίζονται στη Σουηδία και στην Ιρλανδία, με αντίστοιχα ποσοστά 52% και 40%.

Περισσότερη απαισιοδοξία επικρατεί στις ΗΠΑ, όπου το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι περιμένει μείωση του προσωπικού, το 40% μείωση των δαπανών για εκπαίδευση και ανάπτυξη, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) ότι αναμένουν περικοπές στο συνολικό budget για το Ανθρώπινο Δυναμικό.

Αντιθέτως, θετικές είναι οι προβλέψεις σε Ελβετία, Τουρκία, Βέλγιο, Πολωνία, Γερμανία και Τσεχία, όπου ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών σχεδιάζουν να αυξήσουν το προσωπικό τους αντί να το μειώσουν.

«Κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται ότι η ύφεση δεν η μόνη πρόκληση που επηρεάζει τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν όλα τα ικανά στελέχη τους και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους», σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Καρύδης, Partner της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα κι Επικεφαλής του τμήματος Tax Management & Accounting Services (TMAS).

«Παρ’ όλα αυτά, σε μερικές χώρες οι επιχειρήσεις υφίστανται έντονες πιέσεις για ρευστότητα και πολύ δύσκολα λαμβάνουν αποφάσεις. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι σημαντικό να παίρνονται ρεαλιστικές αποφάσεις σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι έχουμε διαθέσιμα ακριβή στοιχεία, μετρήσεις και πληροφορίες για το προσωπικό, έτσι ώστε να υποστηρίζεται η επιχείρηση και να εμποδίσουμε τις περικοπές σε λάθος τομείς ή να μειώσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρύδης βλέπει πάντως και τη θετική πλευρά της ύφεσης. «Οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να σκεφτούν διαφορετικά και να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές πρακτικές. Έτσι αυξάνεται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, ενώ δημιουργούνται συνθήκες για την ανάδειξη νέων παικτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.