Στο ουδέτερο 0% διαμορφώνεται το ισοζύγιο των προοπτικών απασχόλησης της ελληνικής αγοράς εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης.
Στο ουδέτερο 0% διαμορφώνεται το ισοζύγιο των προοπτικών απασχόλησης της ελληνικής αγοράς εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης.
Ειδικότερα, το 76% των Ελλήνων εργοδοτών δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων, ενώ το υπόλοιπο 24% χωρίζεται ισόποσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις (12%) κατά το προσεχές τρίμηνο και σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού (12%).
Το ποσοστό των εργοδοτών που δήλωσαν αβέβαιοι ως προς τη μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν είναι, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στην Ελλάδα, μηδενικό.
Σημαντική κινητικότητα αναμένεται στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στον οποίο ο δείκτης προσλήψεων διαμορφώνεται στο +16%.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στο +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο +3%.
Μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων αναμένεται στους υπόλοιπους έξι τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας, με τις χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας, φτάνοντας το -7%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης σημειώνουν σημαντική πτώση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων.
«Όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια αγορά εργασίας που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν είναι υψηλότερο από κάθε άλλο προηγούμενο τρίμηνο. Σε έναν κόσμο που όλα διαρκώς αλλάζουν, αυτό το εύρημα αποτελεί ένα μήνυμα σταθερότητας για τους εργαζόμενους», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.
«Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα αποτελέσματα δείχνουν μία ελαφρά τάση ανάκαμψης της αγοράς. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεν ένδειξη βελτίωσης, αλλά δεν χωρά αισιοδοξία στην ερμηνεία του. Οι εργοδότες δεν δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις άμεσα, ωστόσο αναζητούν συγκεκριμένα σημάδια ανάκαμψης που θα τους επιτρέψουν να προσλάβουν προσωπικό στο μέλλον», πρόσθεσε.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε 20 από τις 34 χώρες οι οποίες εξετάζονται στην έρευνα, υποδηλώνοντας ότι η τάση των απολύσεων που κυριάρχησε τα προηγούμενα τρίμηνα σταδιακά αμβλύνεται.
Οι εργοδότες σε 15 χώρες προβλέπουν αρνητικές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, ενώ σε 10 χώρες αναφέρουν τις ασθενέστερες προοπτικές προσλήψεων που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα της Manpower σε αυτές.
Οι πιο θετικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Κόστα Ρίκα, την Ταϊβάν και την Πολωνία. Οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών για την απασχόληση καταγράφονται στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και το Μεξικό.