Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 07:44

Kraft: Προς εύρεση κεφαλαίων για την εξαγορά της Cadbury

Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, για την χρηματοδότηση με ποσόν περίπου 8 δισ. δολ. για την εξαγορά της Cadbury Plc, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στον κόσμο, Kraft Foods Inc., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση με ποσόν περίπου 8 δισ. δολ. για την εξαγορά της Cadbury Plc, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στον κόσμο, Kraft Foods Inc., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η Citigroup Inc. και η Deutsche Bank AG συνεργάζονται για να καλύψουν περίπου το ήμισυ της προσφοράς των 9,77 δισ. στερλινών (16 δισ. δολ.) για την εξαγορά της Cadbury, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η χρηματοδότηση θα αποτελείται από δάνειο που θα αποπληρωθεί μετά την πώληση ομολόγων, σύμφωνα με ένας από τους δύο ανθρώπους. Αξιωματούχοι και από τις δύο τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η Kraft ίσως χρειαστεί να βελτιώσει την προσφορά της για την Cadbury, μετά την απόρριψη της πρώτης της προσφοράς, που κρίθηκε από την Cadbury ιδιαίτερα χαμηλή.

Η προσφορά αξιολογεί την Cadbury στις 715 πένες ανά μετοχή, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Kraft. Η Kraft σχεδιάζει να προσφέρει 300 πένες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft για κάθε μία μετοχή της Cadbury.

Η προσφορά σε μετρητά ανέρχεται σε 6,77 δισ. δολ., με βάση των προνομιούχων μετοχών της Cadbury. Έως τον Δεκέμβριο του 2008 το μακροπρόθεσμο έλλειμμα της Cadbury ήταν 2 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της αμερικανικής Kraft υποχώρησαν χθες κατά 1,65 δολ., ποσοστό 5,9%, φθάνοντας στα 26,45 δολ. η μία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση των μετοχών της εταιρείας από τις 4 Φεβρουαρίου. Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 1,5%. Οι μετοχές της Cadbury διαπραγματεύθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα πάνω από την τιμή προσφοράς για εξαγορά, σημειώνοντας στο Λονδίνο άνοδο 3% και φθάνοντας στις 786 πένες η μία. Στις 7 Σεπτεμβρίου οι μετοχές της Cadbury αναρριχήθηκαν 38% φθάνοντας στις 783 πένες η μία.

Η εξαγορά θα δημιουργήσει μία εταιρεία με ετήσια έσοδα περίπου 50 δισ. δολ. και θα επιτρέψει στην Kraft να έχει πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές και προϊόντα που θα ολοκληρώσουν την γκάμα της.

ΠΗΓΗ: Bloomberg