Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 19:39

Στα 145 δολ. «βλέπει» την τιμή του πετρελαίου το 2014 ο διευθύνων σύμβολος της Total

Νέα πετρελαϊκή κρίση και εκτίναξη στα 145 δολάρια το βαρέλι αναμένει γύρω στο 2014 με 2015, ο διευθύνων σύμβουλος της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας Total SA κ. Κριστόφ ντε Μαρζερί, σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

Νέα πετρελαϊκή κρίση και εκτίναξη στα 145 δολάρια το βαρέλι αναμένει γύρω στο 2014 με 2015, ο διευθύνων σύμβουλος της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρίας Total SA Κριστόφ ντε Μαρζερί, σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

«Διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας άλλης πετρελαϊκής κρίσης όταν η ζήτηση υπερβεί την προσφορά γύρω στα 2014 με 2015» ανέφερε ο κ. ντε Μαρζερί. «Δεν θα υπάρχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα μέσα της επόμενης δεκαετίας» πρόσθεσε.

«Ποιο θα είναι το αύριο; Η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι το πετρέλαιο θα είναι πιο ακριβό. Διότι με την έξοδο από την κρίση, η κατανάλωση θα ανακάμψει και θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η ζήτηση θα είναι πιο ισχυρή από την προσφορά» εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας.

«Ενδέχεται να ξαναδούμε το βαρέλι στα 145 δολάρια το βαρέλι ή και περισσότερο» προειδοποίησε ο κ. ντε Μαρζερί.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα υπάρχει μελλοντικά αρκετό πετρέλαιο για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση. «Ακόμη και οι πιο νέοι από μας θα βλέπουν πάντα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Θα υπάρξει ακόμα πετρέλαιο για περισσότερο από εκατό χρόνια και σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές άλλες μορφές ενέργειας για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο. Πρέπει, κατά συνέπεια, να συνεχίσουμε να παράγουμε πετρέλαιο για να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες και να αναπτύξουμε νέες μορφές ενέργειας για το αύριο» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total.

Καταλήγοντας τόνισε πως οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. «Πολλοί παραγωγοί έχουν μειώσει κατά πολύ τις επενδύσεις. Είναι ανησυχητικό και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας τώρα και να μην περιμένουμε το 2014» υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ