Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 16:38

Moody’s: Επιπρόσθετες ζημίες 215 δισ. δολ. για τις βρετανικές τράπεζες

Επιπρόσθετες ζημίες ύψους τουλάχιστον 215 δισ. δολ. ενδεχομένως να εμφανίσουν οι βρετανικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody’s Investors Service. Δεν επίκεινται νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επιπρόσθετες ζημίες ύψους τουλάχιστον 130 δισ. στερλινών (215 δισ. δολ.) ενδεχομένως να εμφανίσουν οι βρετανικές τράπεζες, σύμφωνα με εκτίμηση της Moody’s Investors Service.

Σε σημερινή έκθεσή του, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν διανύσει ούτε το μισό δρόμο όσον αφορά στην εμφάνιση ζημιών ύψους 240 δισ. στερλινών (398 δισ. δολ.). Από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης, το 2007, έχουν ανακοινώσει απώλειες 110 δισ. στερλινών.

Η εταιρεία «αναμένει πως η παρατεταμένη αδυναμία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στη Βρετανία θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπρόθεσμων οφειλών στα δάνεια με επακόλουθες πιέσεις στην κερδοφορία και το κεφάλαιο».

Τον περασμένο μήνα, η Standard & Poor’s είχε εκτιμήσει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα εμφανίσουν ζημίες σε δάνεια ύψους 97 δισ. στερλινών από το 2009 μέχρι το 2011, με τα «κακά» δάνεια να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα το 2010.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πιέσεις στα κεφάλαιά τους, ενώ τόσο η κερδοφορία όσο και τα έσοδά τους έχουν δεχθεί πλήγμα. Παρόλ’ αυτά, ο οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβαθμίσεων στην πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ διατήρησε «αρνητικό» το outlook για τις βρετανικές τράπεζες.