Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 19:49

Αμεση μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά ο Ομπάμα

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού συστήματος έως το τέλος του χρόνου υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις σχετικές του προτάσεις.

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος έως το τέλος του χρόνου υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις σχετικές του προτάσεις.

«Ενα χρόνο μετά (σ.σ. την κατάρρευση της Lehman Brothers) είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση μιας παρόμοιας κρίσης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την επιστροφή «στις ακρότητες που έλαβαν χώρα» στις αμερικανικές αγορές, όπως και στις «επιπόλαιες κι ανεξέλεγκτες συμπεριφορές» των στελεχών των χρηματιστηριακών αγορών και των τραπεζών. Αφού κατηγόρησε τη Wall Street ότι «δεν άντλησε τα μαθήματα» από τα δικά της σφάλματα, τα οποία πυροδότησαν την πρωτόγνωρη μετά τη δεκαετία του 1930 κρίση της αμερικανικής οικονομίας, καυτηρίασε την πρακτική των μπόνους εξεχόντων στελεχών του οικονομικού χώρου, ενώ εκατομμύρια Αμερικανών έχουν οικονομικά προβλήματα.

«Μην περιμένετε την ψήφιση της νέας νομοθεσίας ούτε τη συναίνεση των μετόχων, αλλά πάρτε την πρωτοβουλία από μόνοι σας να διακόψετε αυτές τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών σας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ιθύνοντες της Wall Street. «Επιβραβεύστε μακρόπνοοες, μόνον, προσπάθειες στελεχών, όχι πια πρόσκαιρες ενέργειες, όσο κερδοφόρες κι αν είναι αυτές» συμπλήρωσε.

Κάλεσε ακόμη τους υπεύθυνους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, να προστατεύουν στο μέλλον καλύτερα τον μέσο Αμερικανό από τις «μελανές» πρακτικές πολλών εμπορικών τραπεζών...

«Πρέπει να εμποδίσουμε να καταρρεύσουν κι άλλες μεγάλες τράπεζες»(...)«αυτό είναι κάτι σπουδαίο για όλο μας το οικονομικό μας σύστημα και την υγεία του» συνέχισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως «η οικονομική θύελλα, που συμπληρώνει διετία, αρχίζει να διαλύεται», επισημαίνοντας πως «χρειάζεται ακόμα λίγο καιρό η κρατική στήριξη στην ομοσπονδιακή οικονομία, αν και σε βαθμό μειούμενο».

Τέλος, ενώ στο Πεκίνο κατέχονται αμερικανικά κρατικά ομόλογα ύψους σχεδόν δύο τρισ. δολαρίων-- σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων "Bloomberg"-- και ενώ το έλλειμμα στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι δυσβάκτακτο για την Ουάσινγκτον, στην ομιλία αυτήν ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε τις κατηγορίες υλοποίησης οποιασδήποτε μορφής προστατευτισμού από τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας.