Έκκληση προς τους ηγέτες του G20 να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και την έξοδό της από την ύφεση απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας ότι η κρίση δεν έχει περάσει.
Έκκληση προς τους ηγέτες του G20 να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και την έξοδό της από την ύφεση απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας ότι η κρίση δεν έχει περάσει.
Μια μέρα προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι «η ανάκαμψη θα είναι αργή, κατά μέσο όρο χαμηλότερη από την ανάπτυξη που είχαμε προ κρίσης». «Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να αρπάξουν την ευκαιρία και να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις, που ευθύνονται για την κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, αν δοθεί στην Κίνα μεγαλύτερος ρόλος στον οργανισμό, θα ενισχυθεί η συνεργασία.
Οι ηγέτες του G20, δηλαδή των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και της Ε.Ε., συναντώνται αύριο στο Πίτσμπουργκ. Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, που θα παρουσιαστεί στα τέλη της εβδομάδας στη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο μία «πιο ισορροπημένη» παγκόσμια οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/23/1718500.htm .
«Ξαφνικά, βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση για να έχουμε αυτού του είδους τη συνεργασία και τον οικονομικό συντονισμό απ’ ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Στρος-Καν τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες του G20 αποτελούν μια ευκαιρία «να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε μαζί».
Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ επεσήμανε πως «θα εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όσον αφορά στην επιστροφή σε μια ισχυρότερη, πιο παρατεταμένη, περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη». Στους στόχους μας, τόνισε ο Γκάιτνερ, συμπεριλαμβάνεται ένα ισχυρότερο χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να απορροφά καλύτερα τα σοκ.
Εκτίμησε επίσης ότι τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης είναι ορατά και τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχεια των μέχρι τώρα επιτευγμάτων.