Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 13:12

ΟΟΣΑ: Εκτός «γκρίζας λίστας» φορολογικών παραδείσων η Ελβετία

Πέντε μήνες αφότου συμπεριλήφθηκε στη γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων, αύριο Παρασκευή η Ελβετία πρόκειται να διαγραφεί από αυτήν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πέντε μήνες αφότου συμπεριλήφθηκε στη γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων, αύριο Παρασκευή η Ελβετία πρόκειται να διαγραφεί από αυτήν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΗΠΑ και Ελβετία υπέγραψαν χθες ένα πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβασή τους για φορολογικά ζητήματα με στόχο να βελτιωθούν οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για την 11η συμφωνία που αφορά στην ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών που υπογράφεται από την Ελβετία και περιλαμβάνει τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του ο οργανισμός.

«Ο ΟΟΣΑ πληροφορήθηκε επίσης ότι η Ελβετία θα υπογράψει προσεχώς μια άλλη συμφωνία» η οποία θα είναι η δωδέκατη - ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να διαγραφεί από τη γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων που καταρτίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την ένταξη της Ελβετίας στην κατηγορία των δικαιοδοσιών που έχουν εφαρμόσει ουσιαστικά το διεθνώς συμφωνημένο πρότυπο ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων. Λόγω της διαφοράς της ώρας, θα συμπεριληφθεί στην περιοδική έκθεση προόδου που θα εκδοθεί την Παρασκευή το πρωί στο Παρίσι.

Εκ των 11 συμφωνιών της, οι 10 έχουν συναφθεί με κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων σημαντικοί οικονομικοί εταίροι όπως η Γαλλία, η Βρετανία και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται για μια ουσιαστική εξέλιξη που υποδεικνύει ότι τα κράτη του ΟΟΣΑ είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Τα συγχαρητήριά μας στις ελβετικές αρχές. Η σύναψη συμβάσεων είναι ένα μόνο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό που ζητούμε τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή από όλα τα κράτη», επισήμανε.

Η Ελβετία αποφάσισε το Μάρτιο να συμμορφωθεί προς τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, βάζοντας έτσι ντε φάκτο τέλος στο τραπεζικό απόρρητο που τηρούσε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο