Μείωση 7,8% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στη βιομηχανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. Σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση 1,7%.
Μείωση 7,8% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στη βιομηχανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).
Σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2009, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,7% τον Αύγουστο.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2008 – Αυγούστου 2009, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2007 – Αυγούστου 2008, μειώθηκε κατά 4,4%.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 7,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2008, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 8,1% και
β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 6,8%.
Ειδικότερα, οι μεταβολές των Δεικτών των Κύριων Ομάδων Βιομηχανικών Κλάδων που επέδρασαν στη μείωση του Γενικού Δείκτη, κατά 7,8%, είχαν ως εξής:
- Ο Δείκτης Τιμών Ενδιάμεσων Αγαθών σημείωσε μείωση κατά 2,2%.
- Ο Δείκτης Τιμών Κεφαλαιουχικών Αγαθών σημείωσε μείωση κατά 2,1%.
- Ο Δείκτης Τιμών Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 3,6%.
- Ο Δείκτης Τιμών Αναλώσιμων Καταναλωτικών Αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 0,7%.
- Ο Δείκτης Τιμών Ενεργειακών Αγαθών σημείωσε μείωση κατά 19,7%.
«Οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική κάμψη σε ετήσια βάση, αν και με σημαντικά ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς η ευνοϊκή επίδραση από τις τιμές ενέργειας που κορυφώθηκε το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου περιορίζεται σταδιακά και θα γίνει αμελητέα μέχρι το τέλος του έτους», σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.