Το «πράσινο» παράδειγμα δίνουν αρκετές πόλεις σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, οι οποίες έχουν κάνει την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος τρόπο ζωής.
Κοντά στους μηδενικούς ρύπους βρίσκεται η Κόστα Ρίκα
Η Κόστα Ρίκα καλύπτει ήδη τα δύο τρίτα των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το ένα τρίτο της έκτασής της έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο. Το 2008, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μηδενίσει τους ρύπους της χώρας έως το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν στη χώρα 12 εκατομμύρια δέντρα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το φόρο που επιβλήθηκε στη βενζίνη.
Απαρνήθηκαν τα αυτοκίνητά τους σε προάστιο του Φράιμπουργκ
Οι κάτοικοι στο νέο προάστιο του Φράιμπουργκ έχουν καταφέρει αυτό που για πολλούς είναι αδύνατο: εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και μετακινούνται με το τραμ καθώς και με ποδήλατα. Το 30% των κατοίκων που κράτησαν τα αυτοκίνητά τους είναι υποχρεωμένοι να τα σταθμεύουν έξω από προάστιο, ενώ οι υπόλοιποι νοικιάζουν αυτοκίνητα όταν τα χρειάζονται.
Κοινοκτημοσύνη της ενέργειας στο Σάμσο της Δανίας
Σε πρότυπο ενεργειακό μοντέλο έχει αναδειχθεί το μικρό νησί της Δανίας, στο οποίο σχεδόν όλα τα νοικοκυριά έχουν μετοχές του τοπικού αιολικού πάρκου, ενώ οι 4300 κάτοικοι εξασφαλίζουν μόνοι τους τη θέρμανσή τους από την καύση του άχυρου που παράγεται στην περιοχή. Παράλληλα, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν οχήματα που λειτουργούν με κραμβέλαιο. Οι 21 ανεμογεννήτριες στο νησί υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων και το πλεόνασμα πωλείται στην ενδοχώρα.
Διπλασιασμός ανακύκλωσης στην Τσεχία
Σε παγκόσμιους ηγέτες της ανακύκλωσης θα αναδειχθούν σύντομα οι Τσέχοι ξεπερνώντας τη Γερμανία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ. Η χώρα έχει διπλασιάσει την ανακύκλωση των συσκευασιών το 2006 σε σύγκριση με το 2002 και συνεχίζει ακάθεκτη.
Συλλογή βρόχινου νερού στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας
Ραγδαία υποχώρηση παρουσιάζει ο υδάτινος ορίζοντας στην Ινδία, με αποτέλεσμα να απειλούνται σοβαρά οι τοπικές καλλιέργειες. Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοι θυμήθηκαν τις παλιές, καλές εποχές της συλλογής βρόχινου νερού, έχτισαν φράγματα στα ποτάμια και κατεύθυναν τις απορροές των Μουσώνων σε υπόγειες δεξαμενές, με αποτέλεσμα να αρχίσει να τρέχει ξανά νερό στα ρυάκια που είχαν στερέψει.
Ψήσιμο χωρίς ξύλα στην Υποσαχάρια Αφρική
Σε ηλιακούς φούρνους μαγειρεύουν πλέον οι κάτοικοι της Υποσαχάριας Αφρικής, χάρη στις «πράσινες» τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει κινεζικές εταιρείες για λογαριασμό των φτωχών χωρών. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των αναγκών σε ξύλα και κάρβουνα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Ήλιο αντί για άνθρακα χρησιμοποιούν στο Ριζάο της Κίνας
Με ηλιακή ενέργεια θερμαίνουν το νερό που χρειάζονται το 99% των νοικοκυριών στην κινεζική πόλη, δικαιώνοντας τους κόπους και τις επενδύσεις της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Στις θετικές επιδράσεις του ήλιο περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση του 3-6% των εισοδημάτων των κατοίκων και η βελτίωση της ατμόσφαιρας στην περιοχή.
Απαγορεύτηκε το εμφιαλωμένο νερό στο Μπαντανούν της Αυστραλίας
Το Σαββατοκύριακο αποσύρθηκαν οριστικά από τα ράφια των καταστημάτων στην πόλη Μπαντανούν της Αυστραλίας τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Πρόκειται για την πρώτη πόλη παγκοσμίως που θέτει σε ισχύ το αποφασιστικό μέτρο απαγόρευσης της εμπορικής διάθεσης εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια με την αμέριστη στήριξη των κατοίκων.
Μια «πράσινη» πόλη αναδομήθηκε στο Γκρίνσμπουργκ των ΗΠΑ
Μετά τον ανεμοστρόβιλο που ισοπέδωσε την πόλη το Μάιο 2007, οι κάτοικοι αποφάσισαν να αναδομήσουν την πόλη τους αποκλειστικά με ενεργειακά αυτόνομα κτήρια. Τα περισσότερα από τα καινούργια σπίτια που χτίστηκαν διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα μόνωσης και ενσωματωμένα μέσα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Για την κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών αναγκών των κατοίκων, εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες.
Διάσωση των αποθεμάτων του τόνου στον Βόρειο Ατλαντικό
Το 2000, τα αποθέματα του μακρόπτερου τόνου του Βόρειου Ατλαντικού είχαν μειωθεί στο μισό των βιώσιμων επιπέδων, με αποτέλεσμα η Διεθνής Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού να μειώσει δραστικά τις ποσοστώσεις στην περιοχή –πρωτοβουλία που οδήγησε στην αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων κατά 20%.
Πηγή: NewScientist