Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 15:00

Φ. Πετραλιά: Σημαντική τομή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

«Τολμήσαμε να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα, αλλά και στις στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», δήλωσε η Φ. Πάλλη Πετραλιά σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική τομή».

«Τολμήσαμε να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα, αλλά και στις στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», δήλωσε η Φ. Πάλλη Πετραλιά σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική τομή».

Κατά την επίσκεψή της στο μηχανογραφικό κέντρο του ΙΚΑ, η υπουργός απασχόλησης δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν τα ακόλουθα:

- Τα 133 Ταμεία έγιναν 13. Το εγχείρημα ήταν τεράστιο και πρωτόγνωρο για την Ελληνική πραγματικότητα, αποτελεί επανίδρυση και περιορισμό του Κράτους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε μέσα στις προθεσμίες που έθετε ο νόμος.

- Τα νέα Ταμεία έχουν ήδη μείωση 12,5% λειτουργικών δαπανών που είναι πάνω από 32,5 εκατ.

- Στις κεντρικές διοικήσεις έχουν εγκατασταθεί ενιαία λογιστήρια με εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και στην πλειοψηφία έχει ολοκληρωθεί η online σύνδεση με τα λογιστήρια των Τομέων ενώ σε όλα τα Ταμεία εφαρμόζεται ενοποιημένο διπλογραφικό λογιστικό.

- Η πλειοψηφία των Τομέων έχει κλείσει ισολογισμούς μέχρι και το 2008.

- Μειώθηκε αισθητά ο χρόνος απονομής των πάσης φύσεως παροχών, που βρίσκεται πια μεταξύ 15 ημερών και 3 μηνών για την κύρια σύνταξη.

- Ο ρυθμός αύξησης των ιατροφαρμακευτικών δαπανών που έτρεχε την τελευταία δεκαετία με 20% περίπου ήδη μειώθηκε στο μισό.

- Για πρώτη φορά καταγράφηκε και δημοσιοποιήθηκε στο www.periousia.gr η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, η οποία την 31/8/09 ανερχόταν σε 36,2 δις ευρώ, αυξημένη κατά 65,8% σε σχέση με το 2003.

- 20.000 νέες μητέρες επωφελήθηκαν και πήραν επιπρόσθετη 6μηνη άδεια μητρότητας, με αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη για να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους.

- Αυξήθηκε ο πλασματικός χρόνος από τα 4,5 στα 5 έτη και έως 3 παιδιά (δηλαδή δυνατότητα αναγνώρισης 1+1+2 ετών για κάθε παιδί και μάλιστα για γεννήσεις μετά την 1/1/2000 αντί της 1/1/2003 που ίσχυε προηγουμένως).

- Παράλληλα, το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου που ίσχυε μόνο για τις εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τώρα δόθηκε και στις ασφαλισμένες μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες.

- Θεσμοθετήθηκε η αποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου από την εργασία. Το μέτρο αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/1/2009 και εκτιμάται ότι το όφελος από την εφαρμογή του κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τα 36 εκατ. ευρώ.

- Πάνω από 9,2 εκατ. Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα.

«Η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την συνοχή, την αλληλεγγύη, την πρόοδο της κοινωνίας. Για τον σεβασμό και την θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών, μέσα από ένα οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και καθημερινά λειτουργικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», κατέληξε η κ. Πετραλιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ