Οι απαιτήσεις των κρατών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης αυξήθηκαν κατακόρυφα φέρνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα στα όρια της εξάντλησης.
Μπορεί πριν ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης 9 (EBRD) έμοιαζε κατάλοιπο της εποχής του ψυχρού πολέμου, σήμερα, όμως, έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην προσαρμογή των κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην ελεύθερη αγορά. Εν μέσω διεθνούς ύφεσης, η Τράπεζα έχει στηρίξει ουσιαστικά τα κράτη αυτά προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.
Η σημαντική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων στην Ανατολική Ευρώπη έχει αποδειχθεί μη βιώσιμη, παρατηρούν οι The New York Times, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, οι οποίες στέρεψαν εν μέσω της ύφεσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι απαιτήσεις των κρατών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης αυξήθηκαν κατακόρυφα φέρνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα στα όρια της εξάντλησης. Ως εκ τούτου, η τράπεζα ζητά από τα μέλη της αύξηση των εισφορών τους, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην περιοχή η οποία είναι χρεωμένη σε ξένο νόμισμα όπως ευρώ, ελβετικά φράγκα και σουηδική κορώνα.
Το Μάιο, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι πρόκειται να εκταμιεύσει 578 εκατ. δολάρια σε θυγατρικές της ιταλικής τράπεζας UniCredit στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της περιοχής. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της τράπεζας Τόμας Μίροου ζήτησε με επιστολή του προς τα κράτη-μέλη αύξηση των συνεισφορών τους κατά 14,6 δισ. δολάρια συνολικά προκειμένου να αντισταθμιστούν οι εκροές ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν καταστήσει τις αγορές της Αν. Ευρώπης εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι στη διεθνή οικονομική ύφεση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, οι οικονομίες της περιοχής θα συρρικνωθούν κατά 6% κατά μέσο όρο το 2009, γεγονός που οδηγεί τον κ. Μίροου στο συμπέρασμα ότι «θα ήταν πρώιμο να πούμε ότι έχουμε μπει σε τροχιά ανάκαμψης», όπως αναφέρει στην επιστολή.
Σήμερα, ένα μήνα μετά, η Ανατολική Ευρώπη βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης –ή της ανάπαυλας πριν μια δεύτερη επιβράδυνση. «Μπορεί οι ημέρες πανικού να έχουν παρέλθει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει», προειδοποιεί ο Μαρτσέλο Ζανάρντο, αναλυτής τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Bruyette & Wood στο Λονδίνο.