Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισε σήμερα η Ομοσπονδία Λιμενεργατών, η οποία ζητά να επανεξεταστεί η συμφωνία για την ανάθεση της χρήσης του ΣΕΜΠΟ στην COSCO.
Την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα σήμερα η Ομοσπονδία Λιμενεργατών, η οποία ζητά να επανεξεταστεί η συμφωνία για την ανάθεση της χρήσης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική πολυεθνική εταιρεία COSCO.
Οι μαραθώνιες συζητήσεις που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με αντικείμενο την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι, την Παρασκευή, απέβησαν άκαρπες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος δεν αποδέχτηκαν τη συμβιβαστική λύση που τους προτάθηκε.
Σύμφωνα με τη «Ν», η κα Κατσέλη είχε πολύωρη συνάντηση με στελέχη της Cosco Pasific στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε μία ακόμη συνάντηση με τους συνδικαλιστές του ΟΛΠ.
Στόχος της υπουργού ήταν όχι η συζήτηση επί της ουσίας της σύμβασης παραχώρησης, αλλά η εξεύρεση ενός κοινού πλαισίου μεταξύ των δύο πλευρών (Cosco - εργαζομένων), ώστε να ανασταλεί η κινητοποίηση. Το πλαίσιο αυτό ήταν στόχος να αποτυπωθεί σε μία ανακοίνωση κοινά αποδεκτή.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ν», η Cosco αποδέχθηκε να ξεκινήσει ένας διάλογος αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της σύμβασης παραχώρησης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ΣΕΜΠΟ θα επαναλειτουργήσει κανονικά, αλλά δεν δέχτηαν οποιαδήποτε άλλη υποχώρηση.
Ωστόσο, οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, δεν αποδέχτηκαν τη συμβιβαστική λύση, με αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για να ανοίξει ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων να μην έχει τελικά αποτέλεσμα.
Πλήρη κατάργηση της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco ζητά το ΚΚΕ
Την αμέριστη συμπαράστασή του «σε κάθε αγωνιστική δράση που έχει στόχο να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών», εκφράζει το ΚΚΕ με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ Πειραιά.
Η ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ, αναφέρει το ΚΚΕ, δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο των εργαζόμενων στο λιμάνι. Όπως τονίζει, οι αρνητικές συνέπειες από την παράδοση των λιμανιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο αφορούν όλο το λαό.
«Η στάση της νέας κυβέρνησης να τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής, εκφράζει την τοποθέτησή της υπέρ της ιδιωτικοποίησης, γεγονός που το ΚΚΕ κατήγγειλε και στο παρελθόν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Καμία αναθεώρηση, καμία επαναδιαπραγμάτευση, αλλά πλήρη κατάργηση της σύμβασης με την COSCO, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ιδιωτικοποιούν τα λιμάνια», καταλήγει το ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΝ
Αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΛΠ ενάντια στο καθεστώς παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δηλώνει και ο ΣΥΝ.
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα προς την κυβέρνηση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, είναι εάν θα ακυρώσει την σύμβαση παραχώρησης στην COSCO, την οποία άλλωστε ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει, ή θα διατηρήσει το σημερινό αποικιοκρατικό καθεστώς.
«Σε κάθε περίπτωση το μέτρο της αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνέπεια ανάμεσα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στις πράξεις της ως κυβέρνηση», καταλήγει ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του.