Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 13:41

Υπερκάλυψη δημοπρασίας εντόκων γραμματίων

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), ύψους 1,6 δισ. ευρώ, παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ. Η σημερινή δημοπρασία είναι η πρώτη έκδοση που πραγματοποιεί η νέα κυβέρνηση.

Υπερκαλύφθηκε η σημερινή έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), ύψους 1,6 δισ. ευρώ, παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Συγκεκριμένα, από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,6 δισ. ευρώ, που είχε ζητήσει αρχικά, καθώς και επιπλέον 480 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Η απόδοση στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 0,91% από 1,12% της έκδοσης του Ιουλίου.

Η μεσοσταθμική απόδοση για τα ΕΓΔ διάρκειας 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 0,59%, έναντι 0,91% τον Ιούλιο.

Η σημερινή δημοπρασία είναι η πρώτη έκδοση που πραγματοποιεί η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει λήξεις παλαιότερων ομολόγων και να καλύψει ελλείμματα.

Αναλυτές απέδωσαν την υποχώρηση των αποδόσεων στη σημερινή έκδοση των ΕΓΔ στο έντονο ενδιαφέρον των primary dealers εν μέσω χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη και στην αυξημένη ρευστότητα στις αγορές.

Πηγή: Reuters