Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 06:25

Κίνα: Χαμηλός ο ρυθμός μείωσης των εξαγωγών

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών μειώθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας, βοηθώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξη της ανάκαμψης στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Με το χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών μειώθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξη της ανάκαμψης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 15,2% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Τον Αύγουστο, είχαν μειωθεί κατά 23,4%. Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα μειωθούν 21%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,5% τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μείωση από την έναρξη υποχώρησης των εισαγωγών το Νοέμβριο του 2008. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 12,93 δισ. δολάρια.

Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 20,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 586 δισ. δολαρίων και η απροσδόκητη αύξηση του δανεισμού οδήγησαν σε ανάκαμψη την Κίνα, η οποία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 7,9% το δεύτερο τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ, ο δείκτης δανεισμού καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται καθ΄ οδόν στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.