Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 09:16

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2009 το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2009 αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, χάρη στο αδύναμο δολάριο και τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας.

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2009 αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, χάρη στο αδύναμο δολάριο και τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας, τα οποία αναζωπύρωσαν την αισιοδοξία για ανάκαμψη της Νο2 καταναλώτριας ενέργειας στον κόσμο.

Στις 08:44 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 87 σεντς στα 75,02 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 75,12 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα της τρέχουσας χρονιάς.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 73,24 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 84 σεντς.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, ενώ τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο, αν και συνέχισαν να δείχνουν μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που θα ανακοινώσει αργότερα το American Petroleum Institute (API) σχετικά με τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει ιδιαίτερα θετικό κλίμα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το αδύναμο δολάριο», δήλωσε ο Μαρκ Πέρβαν της ANZ Bank, σημειώνοντας πως το αν θα συνεχισθεί το ράλι θα εξαρτηθεί από την πορεία του αμερικανικού νομίσματος.