«Έξυπνες» μηχανές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κτήρια που λειτουργούν με βιοαέριο: εκατομμύρια μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας είναι η αντιπρόταση στις κεντροποιημένες πηγές ενέργειας.
«Έξυπνες» μηχανές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κτήρια που λειτουργούν με βιοαέριο: εκατομμύρια μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας είναι η αντιπρόταση στις κεντροποιημένες πηγές ενέργειας που καταθέτει η Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Spiegel.
Το δίκτυο ενέργειας του μέλλοντος έχει εξέχουσα θέση στο κέντρο του ανθρώπινου οράματος για το μάλλον. Γιγάντια θαλάσσια αιολικά πάρκα και αχανείς εκτάσεις καλυμμένες με φωτοβολταϊκά στην Αφρική είναι μερικές από τις κεντρικές ιδέες. Η καινοτομία, όμως, θα συντελεστεί σε κάθε νοικοκυριό χωριστά, καθώς τα νοικοκυριά θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών μέσω της ένταξης των «πράσινων» τεχνολογιών στην καθημερινότητά τους.
Υπολογίζεται ότι με την αποτελεσματικότερη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μπορούν να εξοικονομηθούν 10 τεραβατώρες ενέργειας ετησίως –μέγεθος που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας 2,5 εκατ. νοικοκυριών. Οι ειδικοί του κλάδου ενέργειας στη Γερμανία παροτρύνουν τις αρχές να στραφούν στη συγκεκριμένη αγορά, παρότι ο ανταγωνισμός προβλέπεται σκληρός: η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείριση κατανάλωσης και εκσυγχρονισμού δικτύων ηλεκτροδότησης.
Στις αρχές Σεπτέμβρη, την αρχή έκαναν η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και η εταιρεία παραγωγής ενέργειας Lichtblick, οι οποίες κατέθεσαν τη δική τους εναλλακτική πρόταση στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης: οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παράγουν 100.000 μονάδες CHP μέσω εγκαταστάσεων σε κτήρια. Οι εγκαταστάσεις θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και αργότερα με βιοαέριο.
Αυτό το ενεργειακό μοντέλο μετατρέπει τον καταναλωτή σε παραγωγό ενέργειας και του δίνει τη δυνατότητα να κερδίζει χρήματα από αυτό. Οι δύο κολοσσοί δοκιμάζουν ένα μοντέλο τιμολόγησης, σύμφωνα με το οποίο οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η διαθέσιμη ενέργεια μειώνεται, η τιμή της θα ανεβαίνει.
Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το σύστημα μέσω του διαδικτύου και να παράγουν ενέργεια όταν οι τιμές ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα –σταθεροποιώντας, με αυτόν τον τρόπο, τη συνολική προσφορά. Αυτό το σύστημα διαχείρισης της ενέργειας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λειτουργία ενός ανανεώσιμου δικτύου ηλεκτροδότησης ευρείας κλίμακας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.