Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2000 18:02

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Στο 4,75% διαμορφώνονται πλέον τα επιτόκια στην Ευρωζώνη μετά τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Η νέα αύξηση, η έβδομη από την αρχή του χρόνου, ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια στήριξης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας με την κίνηση αυτή είναι να εξασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου και η εξασθένιση του ευρώ δεν θα οδηγήσουν σε μια «μόνιμη» αύξηση του πληθωρισμού. Αναλυτές συνδέουν την κίνηση αυτή με την προ δύο εβδομάδων κοινή προσπάθεια των Ην. Πολιτειών της Ιαπωνίας και της ΕΚΤ για ενίσχυση του ευρώ.

Η αύξηση, πάντως, των επιτοκίων δεν έδειξε να βοηθά ιδιαίτερα την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται στα 87,5 σεντς, ενώ

ανεπηρέαστες έμειναν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες συνεχίζουν να καταγράφουν τα ίδια, σχεδόν, κέρδη που κατέγραφαν και τις πρωινές ώρες.