Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 19:08

Αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Το αίτημά της για αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις επαναδιατύπωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με δεδομένη, όπως σημειώνει, «την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις».

Το αίτημά της για αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις επαναδιατύπωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με δεδομένη, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, «την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις».

Τα παραπάνω αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για τα θέματα που συζητήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις με τίτλο: «Από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις μικρές Επιχειρήσεις στην Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις».

Όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, μέσω 10 αρχών που αφορούν στη βελτίωση του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις καλύτερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα Κράτη – Μέλη.

Παρουσιάστηκαν, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες για τη διασφάλιση της ρευστότητας, με βασικότερο την παροχή φορολογικών κινήτρων για επανεπένδυση κερδών.

Σημειώνει ακόμη πως σε ό,τι αφορά το θέμα των διαδικασιών πτώχευσης και μεταβίβασης των επιχειρήσεων, πολλές χώρες προσπαθούν να απλοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο με κύριο στόχο τον αποστιγματισμό της πτώχευσης για να έχει δεύτερη ευκαιρία ο επιχειρηματίας που βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, χρήσιμα μέτρα θα ήταν, όπως προσθέτει, η προώθηση μιας εξωδικαστικής διαδικασίας, η γρήγορη απαλλαγή του χρεώστη, η ελαχιστοποίηση των συνεπειών προς την οικογένειά του, η εξαίρεση συγκεκριμένων ειδών προς κατάσχεση (όπως για παράδειγμα η πρώτη κατοικία) και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Τονίζει δε πως άρρηκτα συνδεδεμένο με το παραπάνω είναι και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να μην φτάνουν στη χρεοκοπία επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα. Επιπλέον, συνεχίζει, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια 690.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν 2,8 εκατ. θέσεις εργασίας θα πρέπει να μεταβιβαστούν, επιβάλλεται η απλούστευση των διαδικασιών και η συμβουλευτική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Αναφέρει ακόμη πως ιδιαίτερη αναφορά έγινε σχετικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το οποίο έχει ενταθεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ σε σχέση με τον μέσο αριθμό των ημερών εξόφλησης των οφειλών.

Αυτό οφείλεται, όπως εξηγεί, κατά κύριο λόγο στο μοναδικό φαινόμενο της «μεταχρονολόγησης επιταγών» αλλά και στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «κακοπληρωτές» στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται επίσης πως ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ενδεικτικά αναφέρονται μέτρα για οικολογικές επιδοτήσεις και χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας που έχουν προωθηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης της πολιτείας με τους φορείς των μικρών επιχειρήσεων τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης όσο και για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής με βασικό άξονα τις μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ