Οι μάχες καλά κρατούν στον κλάδο της ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών εν αναμονή του νομοθετικού πλαισίου κατά των κλιματικών αλλαγών που ετοιμάζεται να θεσπίσει η Γερουσία.
Οι μάχες καλά κρατούν στον κλάδο της ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών εν αναμονή του νομοθετικού πλαισίου κατά των κλιματικών αλλαγών που ετοιμάζεται να θεσπίσει η Γερουσία, το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα συμφέροντα των περισσότερων ενεργειακών κολοσσών τα προσεχή έτη.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί αντιμάχονται τους ανταγωνιστές τους, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού συγκρούονται για τη χρήση του άνθρακα έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εταιρείες άνθρακα ανταγωνίζονται με τις εταιρείες φυσικού αερίου για την πρώτη ύλη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και οι ΑΠΕ διεκδικώντας μια μερίδα στην πίτα της ενέργειας.
Την απόλυτη αντίθεσή του στη καινούργια νομοθεσία εκφράζει το American Petroleum Institute, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει την εγχώρια εκμετάλλευση και θα επιφέρει άνοδο τιμών. Τη θέση τους έχουν διαχωρίσει, ωστόσο, κάποιες εταιρείες φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν έρθει σε επαφή με τους υπευθύνους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλύτερη τύχη στο νέο καθεστώς.
Η Γερουσία σκοπεύει να νομοθετήσει το σύστημα εμπορίας ρύπων, το οποίο θα υποχρεώνει τις ρυπογόνες επιχειρήσεις να εξαγοράζουν το δικαίωμα να ρυπαίνουν. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η σημαντική άνοδος της τιμής του άνθρακα, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες βιομηχανίες θα πληγούν περισσότερο από τις υπόλοιπες.
Οι ομάδες επιρροής στον ενεργειακό κλάδο κάνουν ήδη ό,τι μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους τροποποιώντας τη νομοθεσία προς όφελός τους. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν επιστρατεύσει θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όπως η χρηματοδότηση ομάδων διαμαρτυρίας και διαφημιστικών εκστρατειών, ακόμη και η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς το Κογκρέσο υπογεγραμμένες από μη υπαρκτά πρόσωπα.
Οι μεγαλύτερες μάχες, ωστόσο, δίνονται μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι έχουν ήδη δαπανήσει 200 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics.
Πηγή: The New York Times