Η αντιμετώπιση της κρίσης στον γαλακτοκομικό τομέα τέθηκε σήμερα επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, εν μέσω κινητοποιήσεων περίπου 2.000 ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών.
Η αντιμετώπιση της κρίσης στον γαλακτοκομικό τομέα τέθηκε σήμερα επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, εν μέσω κινητοποιήσεων περίπου 2.000 ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών.
Από ελληνικής πλευράς, στο Συμβούλιο συμμετείχε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Μεταξύ άλλων, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών.
Σύμφωνα με την υπουργό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων, που εκτός από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού, δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη εγκατάλειψής της.
Υποστήριξε ακόμη ότι ένα πρόσθετο ποσό, με τη μορφή εθνικών φακέλων, για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει αφενός να είναι επαρκές και αφετέρου να κατανεμηθεί στα κράτη- μέλη με βασικό στόχο τη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στις μη ανταγωνιστικές περιφέρειες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απειλείται με εγκατάλειψη.
Θα πρέπει επομένως, όπως ανέφερε, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.
Η κ. Μπατζελή τάχθηκε επίσης υπέρ των πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια της αγοράς, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την επισήμανση καταγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με την επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάριαν Φίσερ Μπολ, με το προεδρείο της CΟPA-COGECA, καθώς και με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ