Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 12:43

Unibios: Στρατηγικές αποφάσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων

Στρατηγικές αποφάσεις για την επέκταση του Όμίλου στο χώρο της επεξεργασίας του νερού και την είσοδό του στο χώρο των ΑΠΕ έλαβε το δ.σ. της Unibios.

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, στην οποία θα συνεισφερθούν όλες οι εταιρείες του Ομίλου που σήμερα δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία του νερού, καθώς και την είσοδό του στο χώρο των ΑΠΕ μέσω εξαγοράς θυγατρικής, αποφάσισε το δ.σ. της Unibios στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, στη νέα θυγατρική που θα ιδρυθεί θα συνεισφερθούν οι εταιρείες ΚΑΛΛΙΓΚΑΝ ΕΛΛΑΣ, με τις θυγατρικές της, Water Investments SA, CULLIGAN Τσεχίας και CULLIGAN Σλοβακίας, καθώς και η ΑΚΟΥΑΤΡΟΝΙΚΣ ΑΕΤΕ.

Σύμφωνα με τη Unibios, η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας αποσκοπεί στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου, ο οποίος προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση επιτυγχάνεται με την ίδρυση της θυγατρικής, τη συνεισφορά σε αυτήν όλων των δραστηριοτήτων στην επεξεργασία του νερού και την ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου της με 4-5.000.000 ευρώ.

Η δεύτερη φάση προβλέπει την περαιτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας θυγατρικής εταιρείας με κεφάλαια που θα δύνανται να προέλθουν και από επιλεγμένους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, από το διεθνές περιβάλλον με ιδιωτική τοποθέτηση. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την εξαγορά εταιρειών ή για συμμετοχή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επεξεργασίας του νερού ή σε παρεμφερείς κλάδους και την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της, έτσι ώστε αυτή να καταστεί ένας σημαντικός φορέας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί στην τρίτη φάση με την εξαγορά μιας μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο στην ευρωπαϊκή, στην αμερικανική και στην αγορά της ¶πω Ανατολής με κεφάλαια που θα προέλθουν από την είσοδο της θυγατρικής εταιρίας στο χρηματιστήριο, με δημόσια τοποθέτηση, σε ευρωπαϊκή ή αμερικανική αγορά.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε την είσοδό του στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω εξαγοράς θυγατρικής εταιρείας, η οποία σε πρώτη φάση θα υλοποιήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο χώρο του εργοστασίου της Βιοσώλ στο Βόλο ισχύος 1,5 ΜW και για το οποίο υπεγράφη ήδη σχετική θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την έκδοση άδειας παραγωγής.

Ακολούθως, η εταιρεία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που θα αποκτήσει από την κατασκευή και λειτουργία αυτού του έργου για να αναπτύξει ευρύτερη δραστηριότητα στο χώρο των Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Ενεργειακών έργων.

Όπως τονίζει η Unibios, οι αποφάσεις αυτές είναι «στρατηγικής σημασίας» για τον Όμιλο και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του στο χώρο της επεξεργασίας του νερού στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδιασμών το δ.σ. αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου του Ομίλου.