Τα πυρά των Ευρωπαίων εταίρων της συνεχίζει να δέχεται η Ελλάδα, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις
Τα πυρά των Ευρωπαίων εταίρων της συνεχίζει να δέχεται η Ελλάδα, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
«Τα παιχνίδια τελείωσαν, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης χθες στο Λουξεμβούργο.
Η σφοδρή κριτική κατά της Ελλάδας ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση, ενώ σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων στις αγορές συναλλάγματος.
Η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση δήλωσε εντός του μήνα ότι η εκτίμησή της για το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, έναντι του 6-8% που είχε προβλέψει η απερχόμενη κυβέρνηση λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η απόκλιση των δύο προβλέψεων, αλλά η απόκλιση και των δύο από τον αρχικό στόχο του 3,7% που έχει θέσει η Κομισιόν, επισημαίνουν οι FT.
Η δυσάρεστη αυτή έκπληξη της Ελλάδας δεν άφησε ασυγκίνητους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς, καθώς η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους Ευρωπαίους να σκύψουν πάνω από τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών.
Το μέγεθος του ελλείμματος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους στη χώρα εντός των προσεχών ετών, τονίζουν οι FT. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί το 108% του ΑΕΠ το 2010 έναντι του 103,4% το 2009 και του 97,6% το 2008.
Οι οικονομολόγοι της Barclays Capital υπολογίζουν ότι μετά από αναπροσαρμογή του δημόσιου χρέους κατά 2% βάσει του ετήσιου πληθωρισμού που εκτιμάται στο 4% και του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 3%, το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί στο 150% επί του ΑΕΠ έως το 2016.