Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 10:16

ΗΠΑ: Ψαλίδι στους μισθούς των στελεχών στις διασωθέντες εταιρείες

Εντολή για περικοπή των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών κατά 90% στις «διασωθείσες» τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύει να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Εντολή για περικοπή των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών κατά 90% στις «διασωθείσες» τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύει να δώσει η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να περιοριστεί η γενική δυσαρέσκεια σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβές των golden boys.

Ο Κένεθ Φάινμπεργκ, υπεύθυνος για την έγκριση των αμοιβών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ –γνωστός ως «τσάρος των πληρωμών»– σκοπεύει να ζητήσει από επτά εταιρείες που έχουν διασωθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων να προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές στις απολαβές των 25 πιο καλοπληρωμένων στελεχών τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα σημειωθούν στους μισθούς, αλλά συνυπολογίζοντας τα μπόνους, τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και τα συνολικά πακέτα αμοιβών, η μείωση των εισοδημάτων εκτιμάται στο 50%.

Η δικαιοδοσία του Φάινμπεργκ περιορίζεται στις εταιρείες που δέχθηκαν κρατικά κεφάλαια ενίσχυσης στη διάρκεια της διεθνούς κρίσης, μεταξύ των οποίων η Citigroup, η Bank of America και η AIG, ενώ από τις αυτοκινητοβιομηχανίες συγκαταλέγονται η General Motors και η Chrysler.

«Το χάσμα ανάμεσα στη νοοτροπία της Γουόλ Στριτ και της υπόλοιπης αγοράς είναι τεράστιο και παρότι δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γεφυρωθεί, ο νόμος επιβάλει να προβώ στις αναγκαίες ενέργειες για τη γεφύρωσή του», δήλωσε ο Φάινμπεργκ στη διάρκεια διάσκεψης την Τρίτη.