«Αντισυνταγματική και χωρίς ουσιαστικό όφελος η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).
«Αντισυνταγματική και χωρίς ουσιαστικό όφελος η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).
Το ΞΕΕ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο τέλος που βάρυνε «επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποτελούσε απολίθωμα του παρελθόντος, από την εποχή που ίσχυε το καθεστώς των διοικητικά καθοριζομένων τιμών».
Υποστηρίζει επίσης ότι «αποτελεί μύθο το γεγονός ότι εισπράττεται από τον καταναλωτή για να αποδοθεί στους ΟΤΑ».
Η τιμή του δωματίου διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης και την οικονομική συγκυρία, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής κάθε επιχείρησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αν δεν υπάρξουν τουρίστες, όχι μόνο δεν θα εισπράξουν οι Δήμοι, αλλά δεν θα έχει νόημα και η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν, σημειώνουν οι ξενοδόχοι.
Το ΞΕΕ επισημαίνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν αντιδικεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγνωρίζοντας ότι οι τοπικές αρχές συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τιμής και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους.
«Όμως, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να εγείρει μόνο εισπρακτικές αξιώσεις. Συνεπάγεται και συνυπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης», προσθέτει.
«Σε μια χρονική στιγμή, όπου έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών, θα ήταν εγκληματικό λάθος να επιβαρυνθεί και άλλο το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος».
Το ΞΕΕ απευθύνει πρόσκληση τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στους ΟΤΑ για διάλογο και στενή συνεργασία, θεωρώντας ότι «η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με συστράτευση όλων».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η επαναφορά του θέματος της αύξησης των τελών υπέρ ΟΤΑ (τέλη παρεπιδημούντων) στο 2% επί των ακαθαρίστων εξόδων, από εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, βρίσκει κάθετα αντίθετο το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.