Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'Α-' από 'A', με αρνητικές προοπτικές. Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "Α-" από "A", με αρνητικές προοπτικές.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7% στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009», αναφέρει ο οίκος.
Η Fitch αναμένει τώρα το χρέος της χώρας να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
ΥΠΟΙΚ: Αναπόφευκτη η υποβάθμιση
Στην τακτική της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδίδει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει αναπόφευκτη και αναμενόμενη από την αγορά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις σχετικές αξιολογήσεις, λόγω της «υπέρβασης του δανεισμού, μέσα στο 2009, πέρα από το ανακοινωθέν ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακή ή κοινωνική στόχευση, και του πραγματικού εκτροχιασμού του προϋπολογισμού με την κατάρρευση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, που ήταν ήδη γνωστός από τα ταμειακά ελλείμματα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και πλέον αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας».
«Αυτά τα ήδη γνωστά δεδομένα, σήμερα έρχεται να τα ενσωματώσει και ο οίκος Fitch», αναφέρει, προσθέτοντας πως «η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας».
Σημειώνει δε πως «αναφέρεται στο πρόβλημα καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων και σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή στην πολιτική επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του τόπου να αποκρύπτει αντί να διορθώνει τα προβλήματα και να υποτιμά τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού».
Υπογραμμίζει τέλος πως «άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στο σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διαφυλάξουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας».