Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 18:12

Δέκα μέτρα για τη φορολογία των ΜμΕ προτείνει ο ΕΣΠ

Δέσμη 10 μέτρων για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Δέσμη 10 μέτρων για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Ειδικότερα, ο ΕΣΠ προτείνει:

- Ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με ανώτατο συντελεστή το 25%.

- Επαναπροσδιορισμό προς τα κάτω των συντελεστών φορολογίας κερδών των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

- Κατάργηση του Κ.Β.Σ. με ειδικές προτάσεις για τη μεταβατική περίοδο .

- Αλλαγή του τρόπου ελέγχου των επιχειρήσεων με πάγιες και συνοπτικές διαδικασίες όχι πέραν της τριετίας - εφαρμογή ετήσιου προελέγχου με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων.

- Ιδιαίτερα φορολογικά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για την μεταβίβαση οικογενειακών επιχειρήσεων σε μέλη της οικογένειας.

- Κατάργηση καταχρηστικών πρακτικών από τις Τράπεζες, επαναπροσδιορισμός δανειακών υποχρεώσεων και ανασχεδιασμός του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

- Απλοποίηση και κατανοητή διατύπωση φορολογικών νόμων.

- Επαναπροσδιορισμό τεκμηρίων, καθιέρωση τεκμηρίων πλούτου και κατάργηση έκτακτων εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

- Ενίσχυση της απασχόλησης με φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που την στηρίζουν.

- Μείωση αντικειμενικής αξίας των εμπορικών ακινήτων και την μη εφαρμογή του ΦΜΑΠ για ιδιοχρησιμοποιούμενες επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, ο ΕΣΠ επιμένει ότι η Ηυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την οικονομία, να δώσει κίνητρα και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από τις δυσκολίες ρευστότητας, πριν προχωρήσεΙ σε οποιαδήποτε μεταβολή του συστήματος φορολογίας από το 2010.

«Προϋπόθεση όλων, είναι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και ιδιαίτερα των φορολογικών συντελεστών. Πρέπει κάποτε να ξέρουμε τους όρους του παιχνιδιού, ώστε να μπορούμε να κάνουμε σωστούς υπολογισμούς, τόσο εμείς, όσο και το κράτος, μήπως έτσι και αντιμετωπισθεί επιτέλους το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας» σημειώνει ο σύλλογος.

Προσθέτει δε ότι «η κρίση, είναι μια τελευταία ευκαιρία να γίνουν κάποια πράγματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και στοιχίζουν ακριβά και η προτεραιότητα που κυριαρχεί αφορά στην δημοσιονομική εξυγίανση και στην δραστική μείωση της σπατάλης σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του δημόσιου τομέα».

«Οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αλλά πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα ηρεμίας και αισιοδοξίας στην αγορά και όχι φορολογικού πανικού», καταλήγει ο ΕΣΠ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ