Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 14:30

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο τρίτο τρίμηνο

Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% εμφάνισε η αμερικανική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε η αμερικανική οικονομία, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του ενός έτους, το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξησή του κατά 3,3%.

Η αμερικανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 3,8% το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 70 ετών. Η μείωση των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων σηματοδοτεί, άλλωστε, τη μακρύτερη περίοδο συρρίκνωσης της οικονομίας από το 1947.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του υπουργείου, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών – οι οποίες αναλογούν σχεδόν στο 70% της οικονομίας – αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτοκινήτων ως αποτέλεσμα του προγράμματος απόσυρσης παλαιών οχημάτων.