Πολιτική
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 11:37

Κ. Καραμανλής: Έκκληση για ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη

«Η πορεία προς το συνέδριο δεν χωρά αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΕ του Κόμματος, απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.

«Η πορεία προς το συνέδριο δεν χωρά αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλα τα στελέχη να επιδείξουν προσήλωση στο παραπάνω τρίπτυχο. Οι αρχές αυτές, ανέφερε, ορίζουν τη βάση του κοινού μας οικοδομήματος, εξασφαλίζουν τη δυναμική συνέχεια της παράταξης.

Πρέπει να εμπεδώσουμε και να συζητήσουμε αυτές τις αρχές, τώρα, υπογράμμισε. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και όχι παραπολιτικά, πρόσθεσε και προέτρεψε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να απομονώσουν και να απορρίψουν πρακτικές που δεν υπηρετούν το τρίπτυχο που ανέφερε.

O κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, η οποία προβλέπει ότι για την ανάδειξη νέου αρχηγού μπορούν να ψηφίσουν και τα μέλη του κόμματος.

Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη την απόφαση εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα αυτό μπορεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της ΝΔ με την κοινωνία.

Σημείωσε ακόμη πως δεν αρκεί μια άψογα οργανωμένη, δαφανής και αδιάβλητη διαδικασία, αλλά χρειάζεται και η έμπρακτη ανταπόκριση στις αρχές του κόμματος.

«Καμιά διαδικασία δεν επαρκεί εαν δεν υπηρετείται ανυπόκριτα και ουσιαστικά από όλους και όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου η ΝΔ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής της. «Η ΝΔ μας καλεί στο δρόμο της ευθύνης, της συνέπειας, της προοπτικής. Στο δρόμο του μέλλοντος», υπογράμμισε.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, τονίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο ανέπτυξε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ενώ γνώριζε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Κάποιοι νόμιζαν τότε είναι σχήμα λόγου, ανέφερε, αλλά δεν ήταν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ΝΔ δεν θα αντιπολιτευτεί μικροπολιτικά αλλά δεν μπορεί και να επιτρέψει στους επόμενους να κατεδαφίσουν το οικοδόμημα που χτίσαμε. Θα ελέγχει αλλά και θα προτείνει με βάση το συμφέρον του τόπου. Η ΝΔ είναι αντίθετη στον ανεύθυνο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται ενώ πρακτικές δίωξης θα έχουν απέναντι την παράταξη. Η ΝΔ σέβεται πάντα τα ήπια πολιτικά ήθη, στηρίζουμε τις αρχές μας και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι μετά τις εκλογές ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, αλλά δεν παραιτείται από τους αγώνες. «Θα είμαι μαζί σας στους νέους αγώνες της παράταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία»

Να κλείσει σήμερα το θέμα ηγεσίας, οριστικά και αμετάκλητα ζήτησε με εκτός προγράμματος παρέμβασή του σε αυστηρό ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Ανέφερε ακόμη ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου από εκεί, την άλλαξε απο κοινού με τους τέσσερις υποψηφίους.

«Όχι επειδή συμνφώνησαν οι τέσσερις αλλά επειδή και εμένα με εκφράζει. ¶λλαξαν οι εποχές. Όμως όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος. Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι; Όση κουβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα» ανέφερε.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ακόμη ότι κανένας δεν ενοχλείται απο το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο. «Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι συγκεκριμένος. Απο εκεί και πέρα, απο κανέναν δεν αφαιρούμε το λόγο» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι. «Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κανένας δεν είπε ότι θα πάει ο κ. Σιούφας εκεί να υπαγορεύσει αποφάσεις, όλοι θα μιλήσουν. Και μετά θα πάμε σε μια μαζική εκλογή», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.