Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2009 19:03

Αντιπαράθεση για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

«Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ΄ οίκον' στηρίχτηκε μόνο σε εξαγγελίες», δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Τα χρήματα υπάρχουν», δήλωσαν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μουσουρούλης.

«Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ΄ οίκον'' στηρίχτηκε μόνο σε εξαγγελίες και ευχές», δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη και Κ. Μουσουρούλη, οι οποίοι υποστήριξαν πως υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «δεν υπάρχει καμία διοικητική πράξη που να πιστοποιεί τη δυνατότητα επίσημης ενεργοποίησης του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως υπουργικές αποφάσεις για την εκχώρηση των πόρων, προκηρύξεις υποστηρικτών έργων, έγκριση οδηγού εφαρμογής, εγγραφή πιστώσεων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προσκλήσεις προς τις ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές, επίσημη εμπλοκή των Κ.Ε.Π. και Περιφερειών και αποστολή σχεδίου νόμου σε συναρμόδιους υπουργούς».

Κάνει δε λόγο για ομολογία των κ.κ. Χατζηδάκη και Μουσουρούλη ότι «το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ΄ οίκον'' ύψους 400 εκατ. ¤, δεν ήταν παρά μια προφορική συμφωνία μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των περιφερειαρχών».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στο Υπουργείο δεν υπάρχει ούτε μια κόλλα χαρτί που να αποδεικνύει την υποτιθέμενη πολιτική συμφωνία με τους Περιφερειάρχες και στη συνέχεια την ενεργοποίηση των τελευταίων ώστε να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος και μάλιστα με έναρξη προγράμματος την 1η Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή».

«Δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός της πράσινης ανάπτυξης δεν είναι όσοι προσπαθούν με πολιτική υπευθυνότητα να την υλοποιήσουν, αλλά όσοι υπόσχονται δράσεις που δεν στηρίζονται σε υπαρκτό οικονομικό υπόβαθρο, όσοι δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες στους πολίτες και όσοι απλά την χρησιμοποιούν ως όχημα εξυπηρέτησης προεκλογικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα περί άγνοιας των διαδικασιών του ΚΠΣ επιστρέφονται», προστίθεται, «καθώς η αψευδής απόδειξη των ''γνώσεων'' της απελθούσας κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ελάχιστη απορρόφηση κοινοτικών πόρων τρία σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ΕΣΠΑ».

Υπογραμμίζεται δε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένει στους στόχους που έχει θέσει σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημειώνεται, «εξετάζεται ήδη εναλλακτικό σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης, βασικοί στόχοι του οποίου είναι η βιωσιμότητα και η εγγύηση της αποτελεσματικής υλοποίησης, η εξασφάλιση και δέσμευση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωσή της, καθώς και η μεγιστοποίηση του αριθμού των ωφελούμενων πολιτών και των θετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία της χώρας, στην κοινωνία και στο περιβάλλον».

Σημειώνεται δε πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

«Τα χρήματα υπάρχουν»

«Αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, υπάρχουν τα χρήματα και ο τρόπος να εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κτιρίων», δήλωσαν νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Κ. Μουσουρούλης, πρώην γ.γ. του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου, ωστόσο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή του, δίνοντας στη δημοσιότητα υπηρεσιακό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο δεν ήταν εξασφαλισμένα τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή του.

Ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης είτε σε άγνοια των διαδικασιών του ΚΠΣ, είτε σε διάθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος προκειμένου να διεκδικήσει την πατρότητα του προγράμματος.

Όπως υποστήριξε, τα χρήματα (400 εκατ. ευρώ) είναι διαθέσιμα σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη που είχε γίνει στις 13 Ιουλίου με τους περιφερειάρχες και εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και η μέθοδος που ακολουθήθηκε δεν είναι πρωτότυπη ούτε άγνωστη.

Σημειώσε δε πως με την ίδια διαδικασία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών παρά τις επιφυλάξεις που εξέφραζε η υπηρεσία οι οποίες ξεπεράστηκαν εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η συμφωνία με τους περιφερειάρχες για τη διάθεση των κονδυλίων ήταν προφορική και όχι γραπτή ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε οι συμφωνίες αυτές δεν αποτυπώνονται γραπτώς καθώς και ότι ο ίδιος το 2004 βρήκε πολλές πολιτικές συμφωνίες από τον προκάτοχό του. Πρόσθεσε δε πως υπήρχε συμφωνία με την Κομισιόν για τις διαδικασίες χρηματοδότησης του προγράμματος.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τέλος ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και ερασιτεχνισμούς καθώς και ότι «την πράσινη ανάπτυξη δεν θα την πετύχουμε με συνθήματα, χαρωπές και τριανταφυλλί προσεγγίσεις».