Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη περίπου 300 επιχειρήσεων καθώς και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 300¤ - 1.300¤, αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - πρό φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων.
Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη πριν από τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη εντός του 2010. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης θα είναι λίγο πάνω από το 1 δισ.¤, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2,5 εκατ. άτομα.
Το σχετικό νομοσχέδιο (για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης και της παράλληλης έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ.
Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης. Ειδικότερα:
-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ. Εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.
-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.
-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.
-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.
-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και
-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.
Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, επιπλέον 2,5 εκατ. άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).
Eκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης σε 300 επιχειρήσεις
Οι 300 μεγαλύτερες και πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες θα καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, η οποία θα κλιμακώνεται ως εξής: για κέρδη προ φόρων μέχρι 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος. Στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνονται 212.000 επιχειρήσεις.
Για κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 5% και αφορά 140 επιχειρήσεις, για κέρδη από 10 - 25 εκατ. ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 7% και αφορά 85 επιχειρήσεις ενώ για επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 10% και αφορά 75 μεγάλες εταιρίες.
Συνολικά θα επιβαρυνθούν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (ποσοστό 0,14% του συνόλου και αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ).
Διευκρινίστηκε επίσης ότι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008. Συνολικά από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 1,050 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμα ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
Εκτακτη εισφορά για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία
Επίσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ που έχουν ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική τους αξία από 600.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Για περιουσία από 1.000.000 - 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Για περιουσίες μεγαλύτερες των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Το σύνολο των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν από την έκτακτη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ ενώ οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ που θα επιβαρυνθούν από την έκτακτη εισφορά αντιστοιχούν στο 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ.
Σημειώνεται ότι ακίνητη περιουσία κάτω από 600.000 ευρώ έχουν 3.345.670 οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε σήμερα ότι με το νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση και θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, θα επιβληθεί τέλος 0,3% και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.
Επίσης διευκρίνισε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΤΑΚ από το 2010.
Γ. Παπανδρέου: Νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης
Για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το έκτακτο επίδομα δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εκτιμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα της δαπάνης θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά και το τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την «πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».
Αναφερόμενος στις αρχές του νομοσχέδιου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού όπως εξήγησε, «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».
Το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δηλ. δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), σημείωσε ο πρωθυπουργός και αυτό, υπογράμμισε, έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση.
Όπως είπε, το ν/σ ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το ν/σ αφορά οικογένειες με παιδιά, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που χρειάζονται να βοηθηθούν οικονομικά.
Η παρέμβαση αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύεται από εισφορά κοινωνικής ευθύνης αντίστοιχου ποσού που κάνει την παρέμβαση δημοσιονομικά ουδέτερη, αφορά τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που υποβάλλεται στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008.
«Ζητάμε», είπε ο υπουργός, «από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Ζητάμε από την μεγάλη ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει κι αυτή, τους κατόχους ακινήτων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ να συμμετάσχουν με άλλη εισφορά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ