Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 18:39

Πτώση 2,35% στο Χ.Α.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Αρνητικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Αν και (το μέτρο) ήταν σχεδόν προεξοφλημένο, νομίζω το ότι οριστικοποιήθηκε σήμερα έπαιξε κάποιο ρόλο», δήλωσε στο Reuters o Νίκος Γαλούσης, αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

«Είναι όμως ένα έκτακτο έξοδο, το οποίο αυτή τη στιγμή η αγορά το εκλαμβάνει αρνητικά, στην ουσία όμως δεν μεταβάλλει τις προοπτικές των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, στις 2.584,04 μονάδες, μειωμένος κατά 2,35%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 236,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Απώλειες κατέγραψαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση αυτόν των Χημικών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,87%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι κλάδοι της Υγείας κατά 3,23%, των Τραπεζών κατά 3,22%, των Ασφαλειών κατά 3,19% και των Τροφίμων-ποτών κατά 3,16%.

Κατά 2,58% υποχώρησε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/20, πτώση 1,36% παρουσίασε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/40, ενώ και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/80 έκλεισε με πτώση 1,10%.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 45 κατέγραψαν κέρση, 141 σημείωσαν απώλειες και 56 παρέμειναν σταθερές.