Την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων και δράσεων με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων και δράσεων με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει:
- Διακοπή της λειτουργίας των παλαιών μονάδων (ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και Πτολεμαΐδας) σταδιακά από το έτος 2011.
- Κατασκευή και θέση σε λειτουργία δύο νέων, σύγχρονων και υψηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικών μονάδων - στον ΑΗΣ Μελίτης και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας - με τον πλέον σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.
- Περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των υφισταμένων μονάδων παραγωγής.
- Βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των ορυχείων με ειδικά προγράμματα αποκατάστασης εδαφών και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Επέκταση του μόνιμου συστήματος διαβροχής, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχή αποτελέσματα στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου σε όλους τους αντίστοιχους ανοικτούς ταινιοδρόμους.
- Βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των ορυχείων με εντατικά προγράμματα δενδροφύτευσεων στα εδάφη που αποκαθίστανται.
Με την υλοποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι μεταξύ των ετών 2006 και 2015 θα επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις στις ειδικές εκπομπές ανά παραγόμενη kWh όλων των συμβατικών ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα από τους θερμικούς σταθμούς του διασυνδεδεμένου συστήματος της τάξης του 91% για το διοξείδιο του θείου (SO2), 39% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), 56% για τα αιωρούμενα σωματίδια και 25% για το διοξείδιο του άνθρακα.
Σημειώνεται ακόμη ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυχείων Πτολεμαΐδας - η οποία έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ορυχείων - περιγράφονται αναλυτικά ο μελλοντικός σχεδιασμός και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΔΕΗ για τη περιβαλλοντικά ασφαλέστερη μεταφορά του λιγνίτη και της τέφρας.