«Η σημερινή δήλωση της κ. Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στην πόλωση και το αδιέξοδο», δηλώνουν ΟΜΥΛΕ - Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.
«Η σημερινή δήλωση της υπουργού κας Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στην πόλωση και το αδιέξοδο», απαντούν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.
Σημειώνουν δε ότι «η νομιμοποιητική βάση των εργαζομένων, την οποία επικαλείται η κα υπουργός είναι οι αγώνες που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και των παρεπόμενων χαριστικών διατάξεων, που συνθέτουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς».
Τονίζουν ακόμη ότι «η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε συμπαρασταθεί στον αγώνα αυτόν, δεσμεύτηκε για διαπραγμάτευση επί του συνόλου της σύμβασης παραχώρησης με γνώμονα το Δημόσιο και Κοινωνικό Συμφέρον και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Αναφερόμενοι στη συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, επισημαίνουν ότι «προϋπόθετε το διάλογο για τη δεσμευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με αιχμή την κατοχύρωση των Εργασιακών Σχέσεων και του Δημόσιου Ελέγχου του Λιμανιού» και προσθέτουν ότι «ο διάλογος αυτός δεν έγινε με ευθύνη της κας υπουργού και φυσικά καμία δέσμευση δεν υπήρξε. Η μια και μοναδική συνάντηση δεν αποτελεί, φυσικά, διάλογο».
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοικτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της Κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς νέα τετελεσμένα».
Ζητούν λοιπόν «επέκταση του καθεστώτος λειτουργίας του Σ. ΕΜΠΟ, που συμφωνήθηκε στις 17/10/2009, μέχρι τις 15/1/2010, δηλ. όσο χρόνο θα απαιτηθεί για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος».
«Σήμερα απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, έχουν αποδείξει και την υπευθυνότητα και τη συνέπεια. Το ίδιο αναμένουμε και από την κυβέρνηση», καταλήγουν ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες.
Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της ΟΜΥΛΕ και της ΟΛΠ να συνεχίσουν την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για τις κινητοποιήσεις.
«Η άμεση έναρξη του διαλόγου, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της Σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΛΠ ΑΕ αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που η κυβέρνηση είχε αναλάβει και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου», σημείωσε η κ. Κατσέλη και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν το κόστος των αποφάσεών τους για την οικονομία, τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τις παραγωγικές τάξεις.
«Στην επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων, η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο ότι «ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια», κατέληξε στη δήλωσή της η υπουργός.
Ντ. Μπακογιάννη: Συνέπεια άκρατου λαϊκισμού η παράλυση του λιμανιού
Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον Πειραιά, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για «ολική παράλυση εδώ και ένα μήνα» του λιμανιού, ως «συνέπεια του άκρατου λαϊκισμού και των ανεύθυνων υποσχέσεων που μοίρασε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ».
«Και το λογαριασμό, δυστυχώς, τον πληρώνει σήμερα η χώρα, η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες», πρόσθεσε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ.
«Το εμπόριο έχει παγώσει, η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πλήττεται διεθνώς η εικόνα της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Με τους χειρισμούς του το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εμφανίσει μια Ελλάδα αναξιόπιστη που δεν τιμάει την υπογραφή της», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μια Ελλάδα, όπου η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνία γίνονται όμηροι στα χέρια λίγων προνομιούχων συντεχνιών»
Κάλεσε τέλος προσωπικά τον κ. Παπανδρέου να επέμβει και τόνισε: «αν η κυβέρνηση διαθέτει έστω και ίχνος ευθύνης απέναντι στον τόπο, η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει τώρα».
«Η συμφωνία με την Cosco «υπάγεται σε μία θεώρηση της γεω- στρατηγικής θέσης της χώρας. Δεν είναι προϊόν ούτε ιδεοληψίας, ούτε ιδεολογικής μονομέρειας» σημείωσε http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1737526 μιλώντας στον Real Fm o Γιώργος Βουλγαράκης και συνέχισε:
«Αυτή η συμφωνία, ήταν ο μοναδικός πλειοδοτικός διαγωνισμός που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας. Όποιος έδινε τα περισσότερα, έπαιρνε τη δουλειά. Ούτε ποιοτικά κριτήρια, ούτε υποκειμενισμοί. (...) Αυτό σε ότι αφορά τη διαφάνεια».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ