Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 13:00

ΟΟΣΑ: Επιβεβαιώνει τις ενδείξεις για ανάκαμψη ο δείκτης CLI

Τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον Σεπτέμβριο, τα οποία αποκαλύπτουν ισχυρές ενδείξεις ανάπτυξης σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον Σεπτέμβριο, τα οποία αποκαλύπτουν ισχυρές ενδείξεις ανάπτυξης σε Καναδά και Γερμανία. Σαφή σημάδια ανάκαμψης προκύπτουν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς επίσης και για τις μεγάλες χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς η αναμενόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας –σε σύγκριση με τα μακροπρόθεσμα δυνητικά επίπεδα– ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στη μείωση του προσδοκώμενου μακροπρόθεσμου δυνητικού επιπέδου και όχι αποκλειστικά στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας αυτή καθ’ αυτή.

Ο δείκτης CLI για τη ζώνη του ΟΟΣΑ σημείωσε άνοδο κατά 1,3 μονάδες το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2008. Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο CLI ενισχύθηκε κατά 1,4 μονάδες το Σεπτέμβριο και κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με πέρσι.

Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του δείκτη CLI στην ευρωζώνη σημείωσε η Γερμανία (2 μονάδες), η οποία κέρδισε 5,7 μονάδες σε σύγκριση με το 2008. Σε ετήσιο επίπεδο, η μεγαλύτερο άνοδος παρατηρείται στη Γαλλία (8,4 μονάδες), στην οποία ο δείκτης CLI ενισχύθηκε κατά 1,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Σημαντική άνοδος του δείκτη σημειώθηκε και στην Κίνα, όπου ο CLI ενισχύθηκε κατά 1,6 μονάδες σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 7 μονάδες σε ετήσιο. Πιο συγκρατημένη ήταν η άνοδος στην Ινδία (0,8 μονάδα) και στη Βραζιλία (0,4 μονάδα) τον Σεπτέμβριο.